SAFRANBOLU’DA YÜZ KIRK YILLIK KONAK KÜLTÜR EVİ OLUYOR | ÇEKÜL

SAFRANBOLU’DA YÜZ KIRK YILLIK KONAK KÜLTÜR EVİ OLUYOR

11.02.2009

Safranbolu’nun Akçasu mahallesinde bulunan ve yarı hissesi Kızıltan Ulukavak’a ait Hacı Hüseyinler Konağı, Karabük Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne devredildi. Konağın sahiplerinden Kızıltan Ulukavak’ın hissesini bedelsiz olarak devretmesi taktirle karşılandı.

Karabük Valisi Nurullah Çakır ve Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan’ın da katıldığı bir heyet, Hacı Hüseyinler Konağı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Karabük Valisi Nurullah Çakır, “Akçasu Mahallemizi canlandırmak, gelecek kuşaklara da aktarabilmek için UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ndeki kentlere ayrılan ödenekten bir talebimiz olmuştu. Bu talebimiz onaylandı. Bu rada Hacı Hüseyinler Konağı’nın sahiplerinden Kızıltan Bey’in hissesini Karabük Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağışlaması da bizi çok sevindirdi. Diğer hissedar ise sembolik bir rakamla hissesini devretti. Protokol işlemleri, önümüzdeki haftalarda tamamlanacak. Kaymakamlık, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Özel İdare aracılığıyla restorasyon işi için ödeneğimizi temin ettik. Burayı önümüzdeki sonbahara kadar kültür evi olarak turizme kazandırmak istiyoruz. Safranbolu’nun özgün yaşamını canlandıran bir ev haline geleceğine inanıyoruz.

“Kültür Bakanımız olmak üzere 2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi Yönetim Kurulu Başkanı’na, Danışma Kurulu Başkanı’na, ÇEKÜL Vakfı Başkanı’na ve özellikle 140 yıllık Hacı Hüseyinler Konağı olarak geleceğe taşınmasında büyük özen gösteren Kızıltan Ulukavak’a çok teşekkür ediyorum. Konak bahçesiyle birlikte toplam 4 dönümdür. Safranbolu’muza hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

Kızıltan Ulukavak ise kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Evimiz, el değiştirmeksizin kuşaktan kuşağa aynı ailenin bireyleri tarafından 140 yıldır kullanılıyor. Akçasu mahallesi Safranbulu’nun en özgün mahallelerinden biri. Şehrin diğer kesimlerindeki bazı evlerde bozulmalar olmuştur. Ancak bu mahallemizdeki evlerimizde bozulma yoktur. Safranbolu gibi Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir kentteki kültürel değerlerin korunması sadece devletin çabalarıyla oluşacak değildir. Hacı Hüseyinler konağımızdaki yüzde elli hissemi Karabük Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne devrettim. Safranbolu’muza hayırlı olsun,” dedi.