PALULULAR’DAN ÇEKÜL’E BÜYÜK DESTEK | ÇEKÜL

PALULULAR’DAN ÇEKÜL’E BÜYÜK DESTEK

13.07.2005

Yukarı Fırat Platformu oluşumunun hızlandırılması ve bu konuda alan çalışmalarının tamamlanması Elazığ’a giden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen 25 Haziran’da Palu İlçesi’ni de da ziyaret etti. Palu Kaymakamlığı, Palu Belediyesi ve Palu Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (Palu-Der) desteğiyle yürütülen “Palu’nun Geleceğe Hazırlanması” projesi kapsamında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı yerel medyada büyük yankı uyandırdı. Kamu-yerel-sivil-özel işbirliğiyle yürütülen çalışmaların değerlendirilmesine ilişkin yapılan toplantıda söz alan Palu-Der Başkanı Murat Bilgin bu projenin takipçisi olacaklarını belirterek, Palu’ya dair taleplerini içeren bir raporu Sözen’e ve Palu’da görev yapan resmi, sivil yöneticilere sundu.

Palu-Der’in hazırladığı raporda; Urartu Dönemi’nden kalma Basamaklı Kaya Tüneli’nin temizlenmesi, Palu Kalesi’nde yer alan kitabelerin çevre temizliğinin yapılarak yanına açıklayıcı tabelaların konulması, Tarihi Kaya Mezarları yollarının temizlenerek, basamaklarının açılması, Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki eserlerin çevresindeki moloz birikintilerinin temizlenmesi, geleneksel el sanatlarının geliştirilmesi gibi talepler yer aldı.

Palu Ziyareti Manşetlerde

Yerel basının yakından takip ettiği inceleme gezisi birçok gazetenin manşetini süsledi. Elazığ Yeni Ufuk Gazetesi, etkinliği “Palu’da Tarihi Gün” başlığıyla manşetten verdi. Olay Gazetesi toplantıyı yine manşetten verdi. Harput Postası ve Nurhak Gazetesi,  Metin Sözen’in Palu’da yaptığı konuşmayı “Birlikteliği Öğrenemedik” başlığıyla kullandı: “İnsanlar bir araya gelemiyor. Bir başkası yorulsun, ben biraz göreyim ondan sonra işler iyi giderse ben de katılayım diyen bir Türkiye olmaya başladık. Türkiye’nin sıkıntısı burada başlıyor. Beraber olmayı öğrenemedik”

Palu’da gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına; Palu Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, Manyas Kaymakamı Resul Çelik, Palu Belediye Başkanı Sait Dağoğlu, Belediye Fen İşleri Müdürü Ahmet Bilici, Palu-Der Başkanı Murat Bilgin, (Derneğin yönetim kuruluyla birlikte) Maden, Ağın, Baskil, Beyhan, Baltaşı Belediye Başkanları, Orman Bölge Müdürü Cafer Orhan, İl Çevre Müdürü Şefik Kara, Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, İlçe Tapu Müdürü Mehmet Okuyucu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Rıza Ekmekyapar ve çok sayıda davetli katıldı. 

ÇEKÜL Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban başta olmak üzere, Elazığ ve Palu ÇEKÜL gönüllüleri toplantının ışığında bir dizi girişimde bulundular. Temmuz ve Ağustos aylarını içierecek ilk arazi çalışması için hedefleri belirlediler. Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi'nin köklü girişim istekleri bir oranda ilk sonuçlara ulaşmaya başladı. ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam yakın zamanda Palu'ya gelerek, doğal-tarihsel-kültürel mirasın yeniden değerlendirilmesi yolunda ortak çalışmalara katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt, Elazığ ve Harput'taki girişimlere koşut olarak Palu'yu da gündeme alacaklarını yetkililere açıkladı. Benzer doğrultuda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yapıtların saptanması ve gerekli önlemlerin alınması da gündeme getirildi.