NİKSAR EKOLOJİK TARIM DENEME BAHÇESİNDEN HABER VAR | ÇEKÜL

NİKSAR EKOLOJİK TARIM DENEME BAHÇESİNDEN HABER VAR

19.07.2006

Anadolu'nun henüz kirlenmemiş sayılı havzalarından biri olan Kelkit'te organik tarımın yaygınlaştırılması düşüncesiyle vakfımız tarafından 2004 yılında başlatılan NET Projesi’nin başarılı örnek çiftçilerinden Davut Koçer’in Sulugöl Köyü’ndeki bahçesini ziyaret ettik. http://www.cekulvakfi.org.tr/icerik/icerik.asp?sayfaID=137

Bahçeye girişte bizi çiçek açmış böğürtlenler karşıladı.

Sıra sıra kuşburnu fidanlarına doğru yürürken iş başındaki Davut Koçer yanımıza geldi ve heyecanlı bir sohbet başladı. Gebze ve Yalova’dan alınan ve 2004 güz döneminde dikilen fidanlara; teorik ve uygulamalı organik tarım eğitiminde edinilen bilgiler uygulanmış ve artık verilen emeğin ürünleri alınmaya başlanmıştı.

Koçer Ailesi’nin gözleri gibi baktıkları ahududu, böğürtlen ve kuşburnu fidanları ilk meyvelerini vermeye başlamış. “İnsan meyvesini gördüğünde çok heyecanlanıyor, çok hevesleniyor” diyor Davut Koçer. Geçimlerini çiftçilik yaparak sağlayan aile, yetiştirdikleri diğer ürünlerde de organik tarım yöntemlerini uygulamaya devam ediyor.

Davut ve Nursel Koçer şimdi Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin TaTuTa Projesi ile (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi, Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası) şehirli ama ekolojik çiftliklerdeki yaşamı tanımak isteyen konuklara evlerini açmaya hazırlanıyor.

Bundan sonra ne olacak?

• Öncelikle bu deneyimlerin ışığında organik üretimin bölgede yaygınlaşması sağlanacak. Davut Koçer, bahçesini ziyaret eden ve organik üretim konusunda hevesli çiftçilere deneyimlerini aktarmaya başladı, yazacağı raporlarla bu süreci anlatacak.

• 2004 yılında Niksar’da ekolojik yöntemlerle dikilen fidanlardan yeni ekolojik fidanlar elde edilecek.

• Sürdürülebilir bir kırsal kalkınma programı çerçevesinde organik tarımın yaygınlaşması; yerel halkın, yerel yönetimlerin, ilgili kurum ve kuruluşların konu hakkında sağlıklı bilgiye ve tecrübeye ulaşmasıyla mümkündür. Kelkit Havzası ve civarında sürdürülebilir gelişmeye yönelik çalışmaların yönlendirilmesi, teşvik edilmesi ve çalışmalar yapmak amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan “Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kelkit Havzası Araştırmalar Merkezi” ile birlikte nasıl bir yol izleneceği belirlenecek.

• Kelkit Havzası Araştırma Enstitüsü bünyesindeki araştırma ekibi, organik tarım konusunda planlama yapıyor. Enstitü bünyesindeki çalışma ekibi, vadideki her ilçeyi köy yerleşimleriyle birlikte tek tek mercek altına alıyor. Her ilçenin risk, kirlenme, yerleşim, taşıma gücü, bitki örtüsü, jeoloji, drenaj ağı, maden, morfoloji ve eğitim haritalarını çıkarıyor.Bu haritalar üzerinden yerel yönetimlerle projeler hazırlanıyor, ortak çalışmalar yürütülüyor.