Niğde İçin Yol Haritası | ÇEKÜL

Niğde İçin Yol Haritası

20.02.2020

ÇEKÜL Vakfı Çarşamba Toplantıları kapsamında, geçtiğimiz Ekim ayında ÇEKÜL Evinde biraraya gelen Niğde Belediyesi ve valilik yetkilileriyle Çarşamba Toplantıları uzmanları, Niğde Kalesi ve çevresindeki tarihi kent dokusunun korunması, kent müzesi kurulması ve kent ölçeğindeki farklı koruma alanlarının stratejik planlaması konuları hakkında görüş görüş alışverişinde bulunmuş; ÇEKÜL uzmanlarının, Niğde’ye giderek alanda inceleme ve raporlama yapılmasına karar verilmişti. Uzman ekip, dokuyu yerinde incelemek ve daha fazla bilgi almak için 3-5 Şubat 2020 tarihlerinde saha çalışması yapmak üzere Niğde’ye gitti.

ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Çarşamba Toplantıları Uzmanı Hurşit Arslan, TKB Müzeler Danışmanı Ahmet Erdönmez, ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları ekibinden mimar Alp Arısoy ile şehir plancısı Ahmet Onur Altun, Niğde Belediyesi yetkilileriyle birlikte alanda incelemelerde bulundu.

İncelemelerini, öncelikli çalışma alanı olarak belirlenen kent merkezinde yürüten ekip, bu kapsamda Niğde Kalesi, Alaaddin Camisi, Bedesten, Sungurbey Camisi, Rum Kilisesi, Ermeni Kilisesi, Ak Medrese ve Kadıoğlu Konağının da içinde bulunduğu Aşağıkayabaşı Mahallesini ziyaret etti. Kent merkezinde kurgulanması gereken yol haritası ve öncelikli işlevlendirmelerle bu alanda oluşturulacak bir kültür rotası ve müzeler omurgasının oluşturulması üzerine tartışıldı. Bu aks üzerinde bulunan Niğde Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi ve ziyaret sonrasında müze müdürü eşliğinde kent çevresindeki doğal ve kültürel miras alanlarından Andaval Kilisesi, Gümüşler Manastırı ve Yeraltı Şehri, Tyana Antik Kenti ve Roma Su Kemerleri incelendi.

Alanda yürütülen çalışmanın sonrasında Niğde Valisi, Niğde Belediye Başkanı, valilik ve belediyeden uzmanların da bulunduğu bir toplantı yapılarak Niğde’de yürütülecek çalışmalar ele alındı. Bu toplantının sonuçları ÇEKÜL Vakfı tarafından raporlanacak ve Niğde için oluşturulacak yol haritası belirlenecek.