NEW YORK MARDİN’İ FOTOĞRAFLARLA TANIYACAK | ÇEKÜL

NEW YORK MARDİN’İ FOTOĞRAFLARLA TANIYACAK

23.01.2009

Mardin” isimli fotoğraf ve deneme kitabı 3. baskısına ulaşan Lütfi Özgünaydın, Mardin’i anlatan fotoğraf sergisini 2 Şubat tarihinde New York’ta açıyor.  

Fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın, mimari dokusu ve yaşam biçimiyle önemli kentlerimizden birisi olan Mardin'de yaklaşık 5 yıl içinde objektifine ve kalemine yansıyanları, Mardin simli bir kitapta bir araya getirdi. 3. baskısına ulaşan kitabın tanıtımı 2 Şubat tarihinde New York’taki Türk Merkezi’nde,  Başkonsolos Mehmet Samsar’ın resepsiyonu ile yapılacak. Kitabın tanıtılacağı resepsiyonda Mardin fotoğrafları sergisinin de açılışı yapılacak. Fotoğraf sergisi 13 Şubat tarihine kadar, Mardin’i fotoğraflardan tanımak isteyenler için açık kalacak.



Lütfi Özgünaydın beş yıl gidip geldiği Mardin'i kitabında şöyle anlatıyor; Mardin'e bir akşam üstü indim. Kentin karşısına geçip baktım. Mezopotamya ovasının üstüne kurulmuş bu kent beni çok etkiledi. Taş adete dile geliyor burada. Üst üste konan tüm taşların öyküsü var. Taş ustaları sözlerini taşın üzerine yazıp ayrılmışlar dünyadan. Tüm evler Mezopotamya ovasına bakıyor. Damlarda güvercinler. Akşam güvercin taklalarına bakıyor insanlar saatlerce.

Bakır işleyen ustanın önündeki Şahmaran gibi birçok efsane var Mardin'de. Efsaneler kol geziyor Mardin'de. Ünlü Kasımiye Medresesinin duvarlarında Sultan Kasım'ın kanı var. Timur bu medreseyi yapan Sultan Kasım'ın başını kestirmiş ve kız kardeşi yerdeki kanları duvarlara saçmış. Lütfi Özgünaydın’ın, Duvardaki Sızıadlı denemesi de kitapta yer alıyor.