Muratpaşa Belediyesi ÇEKÜL Akademiyi Ağırladı | ÇEKÜL

Muratpaşa Belediyesi ÇEKÜL Akademiyi Ağırladı

02.12.2023

ÇEKÜL Akademi, “Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri” başlıklı Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimini Muratpaşa Belediyesinin ev sahipliğinde, 6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdi. Eğitime Antalya Büyükşehir, Kahramanmaraş Büyükşehir ve Manavgat belediyelerinin koruma alanında çalışan uzmanları katıldı.

Restorasyon süreçlerinde izlenecek koruma ilke ve yöntemleriyle malzeme bilgilerini pekiştirmeyi, restorasyon çalışmalarının niteliğini artırmayı amaçlayan eğitim Muratpaşa Belediyesi Konferans Salonunda, yüksek mimar ve restorasyon uzmanı A. Nüvit Bayar yürütücülüğünde gerçekleşti.

Tarihi yapılarda onarım ilkeleri

A. Nüvit Bayar öncelikle eser belgeleme çalışmalarını vurguladı. Rölöve, restitüsyon, yerinde inceleme, görsel belgeleme ve analizler hakkında detaylı bilgi verdi. Kerpiç, ahşap, taş yapılarda kullanılan malzeme türleri ve yapım tekniklerinden bahsetti. Bütünleme, yenileme, rekonstrüksiyon kavramlarını farklı örneklerle anlattı.

Eğitimin son günü tarihi kent merkezi ziyaret edildi. Katılımcılar tarihi yapılara farklı bir gözle bakmayı, yapıya göre farklı restorasyon yaklaşımlarının gerektiğini, restorasyon, restitüsyon ve rekonstrüksiyon uygulamalarının önceliklerini; yapının özgünlüğüne göre malzeme seçiminin ve yapının kimliğine uygun uygulamaların nasıl olması gerektiğini yerinde gözlemledi. Güçlendirme ve tamamlama imalatları, uygulamalarda yapılan hatalar ve alınması gereken tedbirler hakkında fikir alışverişi yaptı. Katılım sertifikalarının takdim edilmesiyle eğitim tamamlandı.