Mudanya’ya Çok Yönlü Bir Bakış | ÇEKÜL

Mudanya’ya Çok Yönlü Bir Bakış

14.10.2020

Pandemi koşulları nedeniyle eğitim programlarının bir bölümünü ertelemiş olan ÇEKÜL Akademi, kademeli normalleşme sürecinde tüm koruma tedbirleriyle birlikte eğitim başlıklarını hayata yeniden geçiriyor. Akademinin, kültürel miras zenginliğini ele alan yereldeki örnekleri yerinde inceleme fırsatı yarattığı Alanda Eğitimler Programı, Mudanya ile başladı. ÇEKÜL Akademi, “Tarihi ve Kültürel Kimliği ile Gelişen Kent; Mudanya Örneği” eğitimini 14-16 Eylül tarihleri arasında Mudanya’da düzenledi.

Aynı hafta içinde Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Mudanya Bölge Toplantısı ve Tirilye Çalıştayı öncesinde kentte bulunan Akademi öğrencileri, Mudanya’nın kültürel mirasını tarihi gelişim süreci içinde inceledi; çalıştay kapsamında da ele alınan Tirilye Kentsel Tasarım Rehberi projesi hakkında bilgilendirildi. ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu ve Tirilye Tasarım Rehberi hazırlık sürecinde yer alan, şehir plancısı Şenol Hatipoğlu, Tirilye’de nasıl bir kent modeli kurgulandığını aktardı.

Mithat Kırayoğlu’nun sunum ve rehberliğinde kentin kültürel ve kentsel gelişimini yerinde gören katılımcılar, Mudanya kent merkezi, Giritli Mahallesi, Tahir Paşa Konağı Müze Evi, Eski Tren İstasyon Binası, Kumyaka Mahallesi Hagios Taksiyarhon Kilisesi ile Tirilye’da bulunan kilise, manastır ve sivil mimarlık örneklerini yerinde gördü. ÇEKÜL Akademi Alanda Eğitimler Programının Mudanya’da gerçekleştirilen eğitimi, çalışması süren kentsel tasarım projesi nedeniyle özellikle önemli. Bu projenin diğer kentler için bir model sunması öngörülüyor.

Alanda Eğitim Programı, 3’üncü gününde, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın katılımcılara sertifikalarını takdim ettiği kapanış töreniyle son buldu.