Mimar Sinan'ın kenti Ağırnas'ta bütüncül koruma | ÇEKÜL

Mimar Sinan'ın kenti Ağırnas'ta bütüncül koruma

14.04.2011

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ve Mimar Sinan’ın doğduğu kent olan Ağırnas Belediyesi’nin ortaklığında hazırlanan “Mimar Sinan’ı anma etkinliklerine ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de katıldı.

Mimar Sinan, 7-8-9 Nisan tarihlerinde Kayseri yapılan yarışma, sergi, sunum gibi etkinliklerle anıldı. Etkinlikler, Ağırnas inceleme gezisiyle devam etti.

ÇEKÜL’ün hazırladığı proje kapsamında restore edilen “Sinan Evi” ziyaret edildi. Ağırnas inceleme programına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile bir araya gelerek, kentin özellikleri hakkında bilgiler aldı.

ÇEKÜL Vakfı’nın yıllardır Ağırnas’ta sürdürdüğü bütüncül proje kapsamında, Mimar Sinan’ın doğduğu ev ve bu evle bağlantılı 5 ev kamulaştırıldı. Restorasyon ve çevre düzenleme projesi hazırlandı; kentin en önemli özelliğini yansıtan evin altındaki mağaralar ışıklandırdı. Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu’nun duyarlılığı sayesinde koruma ve yaşatma çalışmalarının tüm kente yayılması sağlandı.  Kentte, yaz okulları ve kent atölyesi başta olmak üzere 15 proje, 4 çalıştay, 10 anma toplantısı, 2 Tarihi Kentler Birliği toplantısı yapılarak görünür olması sağlandı. Doğa ve kent fotoğrafçılarının, mimarlık okuyan öğrencilerin, araştırmacıların uğrak noktası haline geldi.

Prof. Dr. Metin Sözen, kentin yerleşim ölçeğinin küçük olması nedeniyle, imkânsızlıklar içinde, gönüllü yaklaşımlarla onca projenin hayata geçtiği bilgisini de vererek Gül’ü bilgilendirdi. Sözen inceleme gezisinde, “Ağırnas, sürekli değişen yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakılarak korunamaz. Bütüncül ve süreklilik gösterecek çalışmalarla ancak kent geleceğe doğru taşınabilir,” mesajı verdi. 

Koca Mimar Sinan’ın doğduğu kent olma özelliği, Koramaz Vadisi, yeraltı mağara evleri ve bezirhaneleriyle Ağırnas artık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesi altında. Gül, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan projenin tamamlanması ve Ağırnas’ta yapılacak çalışmaların sürekliliğinin sağlanması için destek vermesini istedi.

Mimar Sinan Evi

Mimar Sinan Evi mağarası