MİMAR SİNAN BEREKETİ (ERSİN KALKAN HABERİ) | ÇEKÜL

MİMAR SİNAN BEREKETİ (ERSİN KALKAN HABERİ)

15.05.2004

Ersin Kalkan Hürriyet'te yazıyor...

Mimar Sinan’ın doğduğu köy olan Ağırnas beldesinde Sinan’ın evinin restorasyonunun başlamasıyla birlikte mucizevi değişiklikler yaşanmaya başlandı. Önce Sinan’ın evinin dört kat altında yapılar kazı sırasında Roma dönemine ait iki yeraltı şehri ortaya çıktı.

Bu olay, tüm dünya tarafından duyuldu. Turistler kasabaya akın etti, eskiden kimsenin yüzüne bakmadığı taş konakların fiyatları arttı, eserler mücevher gibi değerlendi.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Köyü bundan beş sene öncesine kadar sadece Mimar Sinan’ın doğduğu yer olarak ünlüydü. Ama Sinan’a ait bir hatıra da olmadığı için köye dışardan pek fazla ziyaretçi gelmezdi. ÇEKÜL Vakfı ve Erciyes Üniversitesi, Mimar Sinan’ın doğduğu evi ortaya çıkardı. Bu ev zarif dış cephe süslemelerine sahip, zemin kotundan üç kat, yeraltından da üç kat olmak üzere altı katlı, içinde yüzlerce ayrıntı barındıran bilmece gibi bir küçük konaktı. Sinan doğmadan (yaklaşık 550 yıl önce) inşa edildiği ve daha sonra büyük mimarın elinden de geçtiği anlaşıldı.

Çalışma sırasında en alt katta, bir duvara yaslanmış yuvarlak bir kesme taş bulundu. Bu taş yerinden oynatılınca bir kayanın içine doğru yuvarlandı. Ortaya çıkan boşluk başka odalara ve koridorlara açılıyordu. Böylece taşın aslında evi başka bir aleme bağlayan bir kapı olduğu anlaşıldı. Evin altında daha onlarca kat bulunduğu, bu katların birleşerek büyük bir yeraltı şehrini oluşturduğu saptandı. Buranın en az 2200 yıllık 100 bin nüfuslu bir Roma yerleşimi olduğu ortaya çıktı.

Yeraltı şehrinin de ortaya çıkmasıyla Ağırnas sit alanı ilan edildi. Özellikle Sinan’ın evinin civarındaki yüzün üzerinde ev çok değer kazandı. Geçmişte 2-3 milyara alıcı bulamayan yapıların metrekaresi 30 milyon liraya yükseldi. Konaklar 70-80 milyardan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor. Bu yapıların bir kısmı restore edildikten sonra pansiyon, lokanta gibi işlevler yüklenecek. Ancak eski taş ve ahşap ustalarını bulmak sorun. Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu ile ÇEKÜL bir taş işlemeciliği okulu kurulması için harekete geçti. Çalışma Bakanlığı, üniversiteyle birlikte Ağırnas’ta bir taş işleme atölyesi kuracak. Böylece bölgedeki tarihi miras onarılabilecek.

Belediye Başkanı Osmanbaşoğlu Mimar Sinan evinin Eylül 2004’te gezmeye açılacağını belirtiyor ama şimdiden ziyaretçiler kapısını aşındırmaya başlamış bile. Evin restorasyonunu Kültür Bakanlığı üstlendi. Kaba işleri bitti, şimdi sırada aydınlatma ve elektrik sistemi var. Kayseri Valiliği sponsor arıyor. 

Orijinal Haber 15 Mayıs 2004 Hürriyet Cumartesi'nde:

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~434@nvid~412596,00.asp