MİHRALİ BEY KONAĞI AĞUSTOS’TA AÇILIYOR | ÇEKÜL

MİHRALİ BEY KONAĞI AĞUSTOS’TA AÇILIYOR

13.07.2005

ÇEKÜL’ün kapsamı gittikçe genişleyerek sürdürdüğü “Kendini Koruyan Kentler” projesi ilginç bir yapının restorasyonuyla farklı bir boyuta taşındı. Sivas’ın Acıyurt Köyü’ndeki Mihrali Bey Konağı’nın ilk bölümü, Ağustos ayı içinde açılacak . Sivas Valisi Dr. Hasan Canpolat’ın ısrarlı davranışı, konağın bu yıl yıkılarak yokolmasını önledi. Bundan sonra konağı korumak başta Acıyurt köylüleri olmak üzere herkesin duyarlılığına bağlı.

ÇEKÜL Vakfı Sivas İletişim Danışmanı, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burhan Bilget’in özverili çabaları zor kış koşullarına rağmen aralıksız sürdü. Bu evreden sonra, değişik birimlerden oluşan yapılar topluluğunun diğer birimlerine geçilecek. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile onarımı devam eden konakta incelemelerde bulunan Sivas Valisi Dr. Hasan Canpolat, konağın kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek  şunları söyledi: “Bu konak kültürel ve mimarlık değerleri açısından özel bir coğrafyada bulunuyor.  Çok önemli bir halk kahramanın yaşadığı ortam bu çabalarımızla geleceğe aktarılmış olacak.” 


Mihrali Bey Konağı:

Anadolu’da ender görülen ahşap tavan işçiliği ve ahşap boyamasına sahip konak, Kafkasya kökenli ve Acıyurt Köyü’nde yaşayan Mihrali Bey tarafından 1892 yılında yaptırıldı. Adına türküler söylenen, destanlar yazılan Mihrali Bey’in üçüncü kuşak torunu Şemsettin Doymuş tarafından Sivas Valiliği’ne bağışlanan konak, 19. yüzyıl sivil mimari ve bezeme değerleri açısından yitirilmemesi gereken bir varlık olarak niteleniyor.