Marmara Bölge Toplantısı Sarıyer’de yapıldı | ÇEKÜL

Marmara Bölge Toplantısı Sarıyer’de yapıldı

05.02.2016

Tarihi Kentler Birliği Encümen üyelerinden Sarıyer Belediyesi, yılın ilk toplantısı olan Marmara Bölge Toplantısının ev sahipliğini yaptı. 30 Ocak 2016 tarihinde yapılan toplantıda “2016 Hedefleri Doğrultusunda Marmara Bölgesi TKB Üyeleri Deneyim Paylaşımları” başlığında Fatih, Eyüp, Edirne ve Bursa Belediyeleri yıllardır süren koruma çalışmalarını anlattı.

Toplantı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Ardından sırasıyla; TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin birer konuşma yaptı.

Seminer konuşmaları başlamadan önce Tarihi Kentler Birliğinin Emirgan’daki merkezi olan tarihi Şerifler Yalısının restorasyon sürecine verdiği destekten dolayı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından plaket taktim edilerek tüm üyeler adına teşekkür edildi.

Açılış konuşmaları

Prof. Dr. Metin Sözen

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı

Anadolu’nun farklı kentlerinde yıllardır toplantılar düzenliyoruz. Ancak İstanbul’da toplantı yapmak her zaman daha zordur.  Protokol yaklaşımlarından trafik ve hava mazeretlerine kadar pek çok sorun yaşarsınız. Ama bugün Sarıyer Belediye Başkanı ve ekibinin de uğraşlarıyla güzel bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. TKB olarak 15 yılı devirdik ve bu 15 yılda adil yaklaşımlar gerçekleştirdik. Ülkemizin en uç noktasına kadar çalışarak bu toprakların, üzerinde yaşayan gerçek sahiplerinin olduğuna işaret vermeye çalıştık. Yaşadığımız yere sahiplik katmanın altının çizmek için uğraştık. Önünü görmeyenler sakar insanlardır; takılır düşerler. Toplumlar da biraz buna benzer. Eğer ileriye planlı hedefler koymazsanız, herkesin paylaşacağı ortak bir gelecek yaratamazsınız. İşte orada kültür yara alır. Binlerce yılda üretilmiş kültürleri bir günde eritemezsiniz ve o hakkı da kimse size vermez.

Belki 15 yıl toplumların yaşamını şekillendirmesi için çok kısa gelebilir size. Ancak bu 15 yıl; arkasına geçmiş bütün yılların doğrularını alarak ileriye doğru gidiyorsa, bu yükü taşıyabiliyorsa, geçmişimizin herkesin ortak malı ve kimliği olduğunu, hemşeriliğin ve kimliğin korunması gerektiğini dünya uluslarına gösteriyorsa, dünya meselelerinin ardındaki senaryoyu okuyarak bilinçli hareket ediyorsa işte o zaman biz dünyanın yanlışlarını da göğüsleyebiliriz; ne yaptığını ve nereye gittiğini bilen 15 yıllar yaşarız.

Bu topraklar çok tekin değil çünkü çok zengin. Bu zenginliğin altı-üstü dolu. Bizim dostlarımız kadar düşmanlarımız da var. O yüzden Tarihi Kentler Birliği önce kavramlarla yola çıktı. Bu toprakların bizim ortak değerimiz olduğunu söyleyerek koruma hareketine başladı.  Etnik, dini ayrım yapmadan, ortak coğrafyada, ortak üretilen değerlerin bizi ancak geleceğe taşıyacağını vurguladı. Dünya milletlerinin, bu topraklarda kendi dünyalarını da görecekleri bir gelecek hedefledi.

Her şeyin merkezi yönetimde toplandığı bir toplum demokratikleşemez. Her gün halkıyla el sıkışan bir belediye başkanıyla, masa başında oturup imza atan arasında fark vardır. Tarihi Kentler Birliğinin başlattığı bu hareket, sadece kentlerin kimlik arayışlarına cevap ve geleceğe ümit vermesinin ötesinde, merkezi ve yerel yönetim dengesinin biran önce kurulmasını da hedefledi.

Yola çıkarken dedik ki kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı yeni bir yaklaşımla üretmek istiyoruz. Türkiye’nin her karşında bilimsel araştırma ve uygulamalara dayalı, vizyonu ve stratejisi hazır kentler istiyoruz. TKB üyeleri artık yaklaşımlarla çalışmaya başladı. Bazı şeyler partilerin önüne geçer; ulusal bütünlük ister, ortak paydada buluşmak ister. Kültürel ve doğal mirasın korunması ancak böyle sağlanabilir.

Bugün Sarıyer’de İstanbul Boğazı’nın kalbindeyiz. Önce şuna bakmak lazım; Boğaz nasıl oluştu? Bitki örtüsü ne? İçinden geçen balıklar hangileri? İstanbul’un iklimine, yaşamına nasıl etkileri var? Çocuklarımız bunu nereden öğrenecek? Sarıyer Belediyesi, Boğaz Müzesini kurmak için alanında uzman en değerli bilim insanları ve araştırmacıları biraraya getirdi. Kentlere bakarken, üzerinde yaşadığımızın toprakların nasıl oluştuğunu, doğanın bize nasıl nimetler sunduğunu ve kentleri korurken doğasını da korumamız, anlatmamız gerektiğini aklımızdan çıkarmamak gerekiyor.

 

Yusuf Ziya Yılmaz

TKB ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı

Yılın ilk toplantısını 14.5 milyon nüfuslu İstanbul’da yapıyoruz. Göç baskısının en yoğun yaşandığı bu kent aynı zamanda bir dünya mirası. Yılın ilk Bölge Toplantısını bu kadim şehirde yapmamızın özel bir nedeni var: Marmara Havzasının Türkiye’nin en çok titizlenmesi gereken yerlerden biri olduğunu biliyoruz. Göçle, artan sanayileşme, kültür erozyonu, tahrip edilen doğası… Bu nedenle Marmara Bölgesi Türkiye’nin de can damarlarından biri ve gözümüz gibi bakmamız gereken bir coğrafya. Burada biraz daha fazla çalışmamız gerekiyor. Trakya kültürünün de aynı bir öneme sahip olduğu Marmara Bölgesinde, somut ve somut olmayan kültürel mirasımız ve muhteşem doğası sanayi baskısı altında. Tarihi Kentler Birliği, insanlık tarihi boyunca yaşamış uygarlıkların birikimlerinin izlerini sürüyor, yerel yönetimlerin titiz yaklaşımlarıyla kimlikli kentler oluşturma mücadelesine devam ediyor. TKB Buluşma ve Seminerleri, dalga dalga birbirimize bilgi ve birikimimizi aktardığımız platformlar haline geldi. Birliğimizin benimsediği partiler üstü yaklaşımla süren çabamız, Anadolu’da koruma bilincinin yükselmesine olanak tanıdı. Gelecek 15 yılda, geçmiş deneyimlerimizden öğrendiklerimizi,   eylem planları dâhilinde yeni hedeflerle planlamaya başladık. Toplantıların her birinde verilen mesajları, bu nedenle dikkate aldığınızı ve kentlerinize döndüğünüzde aynı gelecek umutlarını yeşertmek için çaba gösterdiğinizi biliyorum.

Tülin Ersöz

Büyükşehir Belediyesi Turizmden Sorumlu Başkan Danışmanı

Bu sene belediyecilik hayatımda 40. yılımı yaşıyorum. Tarihi Kentler Birliğinin çalışmalarını da çok yakından takip ediyorum.  Özellikle Anadolu’nun her köşesinde TKB’nin emeği var. Ben Malatyalıyım; oradaki restorasyonlar da heyecanlandırıyor beni. Başta Metin Hocam olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim.  8500 yıllık tarihi olan bir kentte sizi ağırlamak çok güzel bir şey. İstanbul’un kültürel mirası o kadar zengin ki özellikle dünya basınından gelen misafirlerimiz bu zenginliğin karşında şaşkına dönüyor. Bizler de bu zengin kültür ve tarih coğrafyasını doğru bir şekilde tanıtmaya çalışıyoruz.

İsmail Gültekin

İstanbul Vali Yardımcısı

Son kazı çalışmalarının da ortaya çıkardığı gibi İstanbul, 8500 yıllık tarihe sahip kadim bir medeniyeti temsil eder. Eşsiz bir coğrafi konum, görkemli tarih ve büyük bir potansiyele sahiptir. Tarihi ve muhteşem geçmişiyle dünyanın en önemli kentlerinden birisi olan İstanbul doğu ile batı arasında önemli bir nokta olduğu kadar, kültür, sanat ve ticaretin de en yoğun olarak yaşandığı buluşma noktalarından bir tanesidir. Dünya kültür mirasında barındırdığı eserleri, görkemli geçmişi ve çok sayıda uygarlığa eşlik etmiş olması bakımından dünya kültürleri arasında ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. İmparatorluklar kenti olması sebebiyle mimarlıktan musikiye, ortak paydaları dünyanın hiç görmediği şekilde bir araya getirebilmiş tek kent. İstanbul’da yüzyıllardır kiliseler, sinagoglar ve camiler aynı gök kubbenin altında ve bu kent ikliminde varlıklarını sürdürebilmektedir. Kültürel mirasa sahip çıkmak ve tarihi eserlerimize hakkettiği değeri vermek hepimizin birincil görevi.  Yaşamsal değerlerimizin sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik ve coğrafi açıdan tanıtan ve sonraki nesillere aktaracak tarihi eserlerimiz bizim için son derece önemlidir. Tarihi Kentler aynı zamanda geleceğe ışık tutmaktadır. Tarih, sanat ve kültür bilincinin geliştirilmesini sağlamaktadır. İstanbul’un kalkınması, gelişmesi, tarihi mirasının ve ruhunun korunması için emek veren tüm İstanbulluların samimiyetini takdir ediyor. Marmara Bölgesi Tarihi Kentler Birliği üyelerine katkılarından dolayı teşekkürler sunuyorum.

PANEL

2016 Hedefleri Doğrultusunda Marmara Bölgesi TKB Üyeleri Deneyim Paylaşımları

Şükrü Genç

Sarıyer Belediye Başkanı

Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış; tarihi, doğası ve birçok medeniyete ait farklı kültürel katmanları ile dünyada sayılı kentlerden, dünyanın en eski şehirlerinden birisidir İstanbul. Merkezi ve yerel yöneticiler olarak omuzlarımızdaki yük çok ağır. O yüzden de tarihe, tarihi kentlere ve özellikle İstanbul’a karşı sorumluluğumuz çok büyük.

Sarıyer ise Boğaziçi’nde Rumeli Feneri Kalesinden, Rumeli Hisarı Kalesine kadar uzanan bir kıyı kenti. Boğaziçi’nde silueti delinmemiş tek ilçe Sarıyer’dir. Tarihi çekirdekler ve anıtsal öğeler yoğun olarak Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde yer almaktadır. Ayrıca orman köylerimizde de tarihi tescilli sivil mimari eserler bulunmaktadır.

Sarıyer’in Boğaz ve Karadeniz’e olan kıyı uzunluğu 47 km’dir. Kıyılar kentlerin giriş kapısıdır. Kültürler, farklı medeniyetler her zaman karaya kıyılardan giriş yapmıştır.

Sarıyer Belediyesi olarak tarihi mirasımızın korunması anlamında yaptığımız birçok çalışma var. Ancak, yetki ve mülkiyet sorunu nedeniyle özellikle ilçe belediyeleri olarak Üsküdar, Beşiktaş, Beykoz ve Sarıyer’de mevcut mevzuat nedeniyle tarihi alanlara proje yapmak, uygulamak konusunda zorlanıyoruz.

İlçemizde farklı dönemlere ait Rumelihisarı, Garipçe, Rumelifeneri ve Kilyos kalelerimiz var. Özellikle Garipçe ve Rumelifeneri kaleleri kullanılamaz halde çürümeye terk edilmiş durumda. Askeriye’ye tahsis edilmiş alanlar. Garipçe ve Rumelifeneri kalesinin kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere belediyemize ilişkin taleplerimiz olmuş, tahsis alınamadığı için restorasyon projesi yapılamamıştır.

Boğaziçi köylerimizden Büyükdere kentsel sit alanı ve sokak sağlıklaştırması projesini İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikle hazırladık. Proje cephe düzenlemeleri, sokak yenilemesi, trafik sirkülasyon planı, meydan, park ve kıyı düzenlemeleri ve kent mobilyalarını içeren çok detaylı bir projeydi. Ancak bugüne kadar bu proje de hala onay alamamıştır.

Köylerimiz özellikle Gümüşdere’de erken Cumhuriyet Dönemine ait çok sayıda ahşap sivil mimari eserler mevcut. Ancak bu bölgenin imar planları bakanlıkta hala onay beklemektedir.

Genel olarak ifade etmek gerekirse tarihi kentlerin korunması anlamında yerel yönetimler yaşamın içinde ve alana daha vakıf, ancak yerel yönetimler proje geliştirme konusunda yetki sorunu yaşamakta, özellikle mülkiyet ve tahsis sorununun çözümünde ciddi sıkıntılarla karşılaşılmaktadır.

Özellikle mülkiyeti hazineye ait olup da senelerdir çürümeye terk edilmiş tarihi mirasın kültürel ve sosyal kullanımlara açılması için kesinlikle mülkiyetlerinin belediyelere devredilmesi gerekiyor. Birliğimizin bu konuyu dikkate alarak özellikle Boğaziçi alanında mevzuat değişikliği çalışmaları yapmasını öneriyorum.

Mustafa Demir

Fatih Belediye Başkanı

Fatih’te 10.400 tarihi eser bulunuyor. 332 cami, 40 kilise ve 12 sinagog ile Fatih farklı pek çok kültürün izlerini taşıyan bir ilçe.

UNESCO Dünya Miras Listesinde, Fatih’ten 4 bölge bulunuyor:

  • Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini ve Küçük Ayasofya Camii = Arkeolojik Park
  • Süleymaniye Koruma Alanı,
  • Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı,
  • Tarihi Surlar.

Tarihi Yarımadada yer alan 300 adet anıt eserin restorasyonu tamamladık. 3.500 anıt eserin projeleri hazırlandı ve çalışmalar devam ediyor. Ayrıca 1.100 sivil mimarlık örneğinin de projeleri hazırlandı. 100 sivil mimarlık örneğin restorasyonu tamamlandı ve Belediyemiz tarafından 202 adet anıt eser niteliğindeki çeşmenin projeleri de hazır. Bu yoğun çalışmaların hepsini burada aktarmam mümkün değil. Bu nedenle sunumumda sadece bazılarına yer vereceğim:

Sultanahmet Darülhadis Medresesi Restorasyonu Proje Ve Uygulama Süreci : Belediyemizin uzman teknik ekipleri önce ele alınan bölgenin tarihini araştırarak işe başlıyor. Arkeolojik araştırmalar, sanat tarihi ve teknik araştırmalar, yasal statüsü, mülkiyet araştırması ve mevcut durum tespitleri yapılıyor. Ardından planları, hava fotoğrafları inceleniyor ve rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri detaylarıyla hazırlanıyor.

Medresede tüm taş yüzeylerde çevresel ve iklimsel koşullar nedeniyle meydana gelen bozulmalar tespit edildi. Özgün yapı malzemesi ile birlikte gerekli tamamlamalar yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan raporla güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı. Kubbelerde, özelliğini yitirmiş kurşunlar toplandı ve onarımları tamamlandı. İç avluda bulunan ve örneğine az rastlanılan yekpare mermerden su hazneli şadırvanın, günümüze gelemeyen üst çatı örtüsü özgün kimliğini yaşatacak şekilde yapıldı. Yer döşemelerine sonradan eklenmiş özgün olmayan ahşap kaplamalar, itinalı bir şekilde sökülerek alttaki özgün tuğla döşeme kaplamaları ortaya çıkarıldı.

Cephe çalışmaları: Tarihi dokuda restorasyon çalışmaları devam ederken, yeni yapıların da dış cepheleriyle dokuya uyum sağlaması için 611 cephenin yenileme uygulaması tamamlandı; 889 cephede ise çalışmalar devam ediyor. Nişanca-Yenikapı arası, Fevzipaşa Caddesi, Eminönü, Atatürk Bulvarı ve Mustafa Kemal Caddesi de çok yakında tarihi dokuya uyumlu cephelerine kavuşacak.

Remzi Aydın

Eyüp Belediye Başkanı

Eyüp, dünyanın önemli manevi merkezlerinden biridir. Cami, medrese, hamam, çeşme, tekke, su kemerleri ve sivil mimarlık örnekleri başta olmak üzere yüzlerce Osmanlı eseri bulunmaktadır. Tarihle iç içe yaşayan sosyal hayatın varlığı da Eyüp’ü farklı kılan özelliklerinden biridir. 1990’lı yıllardan itibaren başlayan koruma çalışmaları, Eyüp’ün değerlerini yeniden yaşayan mekânlara dönüştürmenin önünü açmıştır.

Bilim insanlarıyla yaptığımız çalışmada tarihi ilçenin Haliç ile bağlantısının yeniden kurulması, mezarlıklar, tarihi doku, meydan gibi elle tutulur mirasın görünür olması ve tüm bunları yaparken çağdaş koruma ve kullanma yaklaşımların benimsenmesi için Eyüp Tarihi Merkez Alan Yönetim planını yapmaya başladık. İki yarışma düzenledik. Bunlardan bir tanesi; ilçemize nitelikli bir kentsel alan özelliği kazandırmak ve kentsel tasarım senaryoları geliştirmek için fikir projesi yarışması. İkinci yarışma ise; Eyüp Tarihi Merkez Kurumsal Kimlik ve ilişkili görsel ögelerinin tasarlanması yarışması. Yarışmaların sonuçları değerlendirme aşamasında. Hedefimiz, yaptığımız bu çalışmaların, UNESCO Dünya Miras Listesine girmek için girdiğimiz yolu da desteklemesi.

Recep Gürkan

Edirne Belediye Başkanı

Trakya geneline 676 adet sit alanı mevcut. Bu sit alanlarının 192’si Edirne, 301’i Kırklareli, 183’ü de Tekirdağ il sınırları içinde yer alır. Edirne’de Arkeolojik ve Doğal Sit alanı ile Doğal, Tarihi ve Kentsel Sit Alanı dışında tüm sit alanları bulunur. Trakya geneline 2581 taşınmaz kültür varlığı mevcut. Bu sit alanlarının 1484’ü Edirne, 420’ı Kırklareli, 677’si de Tekirdağ il sınırlarında yer alır.  İlçeler dâhil 1484 adet taşınmaz kültür varlığının 1100 tanesi Edirne merkezindedir: 341 anıt eser, 700 sivil mimarlık, 50 resmi yapı ve 9 köprü.

Mimar Sinan’ın 80 yaşında inşa ettiği ve “Ustalık Eserim” diye nitelendirdiği Selimiye Camisi, Türk-İslâm mimarisinin olduğu kadar dünya mimarisinin de başyapıtlarından biri. Cami kentin en görülebilir noktasındadır. Çok uzak noktalarından minareleri ve kütlesiyle göze çarpar. UNESCO Dünya Miras Komitesinin 19-29 Haziran 2011 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirdiği 35. Dönem Toplantısında “Edirne Selimiye Camisi Külliyesi” kültürel varlık olarak UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesine alındı. Kültür varlığının çevresi ile bir bütün olarak ele alınmasını UNESCO şart koşar; biz de çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. 2009’da “Selimiye Camisi Çevresi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması” düzenledik. 2010 yılında Edirne Belediyesine teslim edilen projeler, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay başkanlığında Prof. Dr. İlgi Yüce Aşkun, Prof. Dr. Nevzat İlhan, Prof. Dr. Yegân Kâhya Sayar, Dr. Turgay Ateş, Dr. Oktan Nalbantoğlu ve Yeşim Hatırlı’dan oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Yarışma sonucunda tasarımını Mimar Beril Serbes’in yapmış olduğu Selimiye Camisi çevresine ait avan proje birinci olarak seçildi.

Proje kapsamında Selimiye Camisi Külliyesi ile Eski Cami arasındaki alanda yer alan Yemiş Kapanında kazı çalışmaları başladı. Kazılar Müze Müdürlüğü tarafından yürütülüyor; finansmanını ise Belediyemiz karşılıyor. Kazı için başlangıcından günümüze dek toplam 1.602.346,00 TL harcama yapıldı. Kazıların başlamasıyla birlikte tasarım projesi de revize edildi.

Ayrıca Caminin etrafında sokak sağlıklaştırma çalışmalarına devam ediyoruz.  Tunca Nehrine paralel uzanan eski Elektrik Fabrikasının restorasyonu da devam ediyor. Sivil mimari örneklerinin yaşamaya devam etmesi için uzun yıllara yayılan çalışmalar var. Hafızağa Konağı da restorasyonu biten örneklerden biri; kent müzesi olarak işlev kazanması için çalışmalarımız devam ediyor. Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin rekreasyon alnında da düzenleme çalışmaları sürüyor. Hıdırellez ve Kakava şenliklerinin de yapıldığı bu alan Edirne yaşamının en hareketli olduğu bölgelerden biri.

Recep Altepe

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Bursa’da koruma çalışmaları 1980’li yıllarda başladı. Bu büyük mirasın ayağa kalkması için Bursa bütün ilçe köyleriyle birlikte çalışmaya devam ediyor. Prof. Dr. Metin Sözen’in emeği büyük; bizleri hiç yalnız bırakmadı. Göreve başladığımızda geçmiş yıllarda neler yapılmış, kimlerle yapılmış önce bunları derledik. Onların birimlerini örnek aldık; bizden önce görev yapan başkanlarımızla birlikte yol almaya devam ettik. TKB kurucu başkanlarından Bursa’nın da eski belediye başkanlarından Erdoğan Bilenser ve diğer emeği geçenlerin fikirleri bizler için önemli. Onların da desteğini almaya devam ediyoruz. TKB toplantılarında hep vurgulanan “ortak akıl” yaklaşımıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Üniversiteler, uzmanlar, araştırmacılar, sivil örgütler, meslek odaları ve Bursalılarla toplantılar yapıyoruz; önceliklerimizi nasıl kullanmamız gerektiğini ölçmek için anketler ve araştırmalar eşliğinde ilerliyoruz.

Tüm bu çalışmaları uzman ekiplerimizle yürütüyoruz. Koruma alanında kadrolaşma çok önemli. Alanında uzman personelinizin olması gerekiyor. Ancak o zaman başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Koruma çalışmalarına şehrin kale ve çarşılarından başladık. Çünkü Metin Hocamın da dediği gibi çarşı canlı olursa kentler yaşamaya devam eder. Zaman içinde yıkılmış, hatta üstünden yol geçmiş Bursa Surlarını ve kapılarını ortaya çıkararak işe başladık. Şimdi ise sur içinde olan ancak yerinde başka bir yapı olan Osmanlı Bey Sarayını ortaya çıkarmak istiyoruz.

Bursa biliyorsunuz tarihi İpek Yolunun son önemli durak ve üretim yerlerinden biri. Bu nedenle önce Hanlar Bölgesinde restorasyonlar yaptık. Ardından tarihi çarşıların cephelerini yeniledik, dokusunu bozmadan üst örtülerini yaptık. Şimdi gece-gündüz devam eden bir yaşam var. Hamamları restore ettik ve yeniden işlevlendirdik. Sivil mimari örneklerimizi de ayağa kaldırmaya devam ediyoruz.

Burada asıl vurgulamak istediğim şu: Karşımıza engeller çıktı ama hep nasıl çözeceğimize odaklandık. Esnafla, mahalleliyle birlikte çalıştık. Şeffaf olduk. Yaptığımız bütün çalışmaları kamuoyu ile paylaştık, kültürel mirasın korunması için neler yaptığımızı anlattık. Kitaplar, dergiler, bültenler çıkarttık. Belgeseller, filmler çektik. Restore edilen mekanları halkın rahat ve çekinmeden kullanması için düzenlemeler yaptık. Şimdi başta İznik olmak üzere bütün ilçe ve köylerimizde koruma çalışmaları hız kesmeden uzmanların elinde devam ediyor.

Tarihi Kentler Birliğinin merkezi Şerifler Yalısı incelendi

Sarıyer Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan TKB Marmara Bölge Toplantısı, sunumların ardından Şerifler Yalısı ziyaretiyle devam etti. Prof. Dr. Metin Sözen Yalının tarihçesi hakkında konuklara bilgi verirken, Sarıyer Belediyesinin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmaları ve ÇEKÜL Akademinin ders alanları incelendi; Akademi uzmanlarından bilgiler alındı.

 

Toplantıya katılan TKB üyesi Belediyeler

Samsun Büyükşehir Belediyesi

Sarıyer Belediyesi

Arapgir Belediyesi

Beşiktaş Belediyesi

Kaynarca Belediyesi

Sancaktepe Belediyesi

İznik Belediyesi

Küçükkuyu Belediyesi

Altınova Belediyesi

Gölcük Belediyesi

Edirne Belediyesi

Bağcılar Belediyesi

Geyve Belediyesi

İzmit Belediyesi

Süloğlu Belediyesi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi

Battalgazi Belediyesi

Demirköy Belediyesi

Kütahya Belediyesi

Gebze Belediyesi

Yalova Belediyesi

Çanakkale Belediyesi

Bartın Belediyesi

Termal Belediyesi

Çınarcık Belediyesi

Osmaneli Belediyesi

Eyüp Belediyesi

Fatih Belediyesi

Taraklı Belediyesi

Büyükçekmece Belediyesi

Kartal Belediyesi

Mudanya Belediyesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Toplantıya katılan protokol

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi,

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin,

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Dursun Çiçek

Eski Devlet Bakan İsmail Özaslan

Eski Milli Eğitim Bakanı Bahattin Yücel

Eski İmar ve İskan Bakanı Ahmet Samsunlu

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin,

İBB Başkan Danışmanı Tülin Ersöz,

TKB Önceki dönem Başkanı Asım Güzelbey

Beşiktaş Kaymakamı Dr. Abdullak Kalkan

Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin

Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan

Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar

Merkez Valisi Enis Yeter

Merkez Valisi Nurullah Çakır

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Emel Ateş

TÜRSAB Başka Danışmanı Nur Çapa

TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç (Evsahibi)

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen

TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan