Mahalle sakinleri, Yeldeğirmeni’ne sahip çıkıyor | ÇEKÜL

Mahalle sakinleri, Yeldeğirmeni’ne sahip çıkıyor

19.08.2011

Mahalle, bir kentin en küçük sosyal yapısı. Kendi sınırları içinde bakkalı, terzisi, ibadethanesi, tuhafiyesi, kasabı, karakolu, yeşil alanı olan mahallede yaşayanlar birbirini tanır, güvenir, paylaşır. Mahalle hayatının devam etmesi için direndiği yerlerden Kadıköy’ün Yeldeğirmeni Mahallesi’nde, bu özelliğin korunması ve “soylulaştırma” politikalarını uzak tutmak için “canlandırma” projesi geliştirildi. ÇEKÜL Vakfı ve Kadıköy Belediyesi’nin yürüttüğü projenin sonuçları gözle görülmeye başladı.

Karakolhane Caddesi’nde, yol ve kaldırımlar yeniden düzenleniyor. Binaların cepheleri boyanıyor, esnaf tente, tabela ve vitrin düzenlemelerini yaparak mahallenin canlanmasına katkı sağlıyor.

Genişletilen kaldırımlarda yayalara açılan alanlar, araç trafiğinin tek yönde ilerlemesi, yük indiren araçlar için park alanlarının düzenlenmesi, Yeldeğirmeni’nin kimliklerinden biri olan fırınların daha görünür olması için farklı renkte tente uygulaması gibi düzenlemelerin yanı sıra, restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmaları da devam ediyor.

Yeldiğirmeni Proje Ofisi ile aynı binayı paylaşan Çocuk Ruh Sağlığı Merkezi açıldığı günden beri yoğun ilgi görüyor. Farklı mahallelerden gelenlerle birlikte artan yoğunluğu karşılayamayan Merkez için, Kızılay Vakfı’na ait eski bir ev restore edilecek. Kadıköy Belediyesi işlemleri mümkün olduğunca hızla tamamlayıp Merkez’in biran önce yeni mekânına taşınmasını sağlayacak. Eglise Notre-Dame-du-Rosaire kilisesi de proje kapsamında restore edilecek ve işlev kazandırılacak yapılar arasında. Rasim Paşa Camisinin restorasyonu ise tamamlandı.

Ayrıca, Mahallede eş zamanlı sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler mahalle gönüllüleri tarafından organize ediliyor. Yapılması planlananlar arasında, bazı binaların yan cephelerinin grafiti sanatçılarının desteğiyle renklendirilmesi yer alıyor.

Öncesi ve sonrası