Kuzey Ormanlarını dinlemeye gittik! | ÇEKÜL

Kuzey Ormanlarını dinlemeye gittik!

30.03.2015

Türkiye Ormancılar Derneği, ÇEKÜL Vakfı, Kuzey Ormanları Savunması ve Sarıyer Kent Dayanışmasının organizasyonuyla doğa savunucuları, 29 Mart Pazar günü Kuzey Ormanlarına ağaçların dili olmaya, mega projeler yüzünden katledilen alanı incelemeye gitti. Gümüşdere Köyünde buluşarak 3. Köprü şantiye alanına ulaşıldı ve ortak bir basın açıklaması okundu: 

Basına ve Kamuoyuna,

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü tarafından, ormanları korumak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede de sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart günü, 1971 yılında Dünya Ormancılık Günü ilan edilmiş; ülkemizde de 1975 yılından itibaren 21 Mart Dünya Ormancılık Günü  ve Orman Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ancak, özellikle son 14 yıldır hükümetin sürdürdüğü çevre, kültür, tarım, hayvancılık ve konut  politikaları, şirketlere pazarlanan doğal yaşam alanları, tüm kaynaklarımızın uğruna gözden çıkarıldığı gayrımenkul, ulaşım ve enerji sektörleriyle Türkiye'nin geldiği noktada, Orman Haftasını bırakın kutlamayı, adını anmak dahi bir büyük bir çelişkiye dönüştürülmüş durumdadır.

ORMAN HAFTASI'NIN ARDINDAN İSTANBUL

İstanbul’un resmi rakamlara göre orman varlığı 1971 yılında 270.484 hektar iken, bugüne dek yaklaşık 30.000 hektar alan orman dışına çıkarılarak ranta kurban edilmiş, sonuçta bu kentin orman varlığı 240.844 hektara düşürülmüştür.  Son birkaç yılda ise sadece 3. Köprü ve bağlantı yolları ile 3.Havalimanı’nın yok ettiği orman alanı toplam 8.715 hektar olup, son 30 yılda kaybedilen toplam 30.000 hektarın üçte biri kadardır. Yani İstanbul'daki orman katliamı, sözde kalkınma niyetli bu projelerle katlanarak artmıştır ve daha da arttırılmak niyetindedir.

KATİL PROJELER, MEGA SORUNLAR!

Merkezden alınan kararlarla İstanbul'un suyunu, nefesini ve tüm canlılarını rant uğruna feda eden, onlara göre “mega”, biz yaşam savunucuları içinse “katil” olan 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri en başta Kuzey Ormanlarını yok etmek niyetindedir. Bu noktada bizlerin savunduğu en önemli gerçek, “kalkınma” adı altında çözüm olarak sunulan bu  projelerin her birinin birer çözüm değil, rantı aşırı derecede yükselten ve nüfus artışını tetikleyen birer “mega sorun” olduğudur.

“Sorun”dur, çünkü “hukuksuz”dur! Bu projelerin ihale süreçlerinden, inşaat çalışmalarına dek tüm imar ve çevre mevzutları hiçe sayılmıştır. Bu projeler, kendi ÇED raporlarında ortaya konan gerçekleri dahi görmezden gelmiştir. İstanbul halkından gizlenerek, torba yasalarla 3. köprü güzergahındaki araziler şimdiden AVM'ler ve otellere pazarlanmış, Kuzey Ormanlarının rant odaklı imar projelerine kurban edileceği açık seçik ortaya çıkmıştır.

Bu projeler “katil”dir, çünkü ormana, suya, hayvana ve insana düşmandır. Zamanında “bağlantı yolu” yapılmayacağı iddia edilen 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında onlarca bağlantı yolu açılmış, milyonlarca ağacın canına kıyılmış, Kuzey Ormanları ekosistemi şimdiden parçalara ayrılmıştır. Bunun yanında 3. havalimanı projesi için göller kurutulup doldurulmuş, bölgenin esas sahipleri olan hayvanlar yuvalarından edilmiş, kentin su kaynakları tehlikeye atılmıştır

BU MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR!

Bizler köprünün, havalimanının, kanalın ve önümüze sürmeye hazırlandıkları her türlü projenin; Kuzey Ormanlarını “yeni şehir” adı altında lüks konut projelerine, iş merkezlerine, marinalara, eğlence parklarına, mesire alanlarına açacak birer araç olduğunun farkındayız. Bu araçları kullananları ve gerçek niyetlerini biliyoruz. Ülkenin dört bir yanında sularımızı HES'lere sığdıranlardan, dağlarımızı madenlerle delik deşik edenlerden, koylarımızı kiralık gayrımenkuller olarak görenlerden biliyoruz. Kentlerimizdeki parklara bahçelere göz dikenlerden, Atatürk Orman Çiftliği'ne yerleşirken Ankarayı parsel parsel satan ve sattıranlardan biliyoruz ve çok iyi tanıyoruz.

Bugünün ve geleceğin tüm hükümetlerine, yerel yöneticilerine, şirketlerine sesleniyoruz;

Biz burada, Kuzey Ormanlarındayız. Sizden sonra da burada, milyonlarca ağacın ve hayvanın kardeşi olmaya devam edeceğiz. Rant hırsıyla kesip attığınız bütün ağaçları tek tek yeşertecek, yuvalarından ettiğiniz tüm canlıları ormana geri döndürecek ve sahibi olmaya çalıştığınız Kuzey Ormanları ekosistemini parçalanmaz bir bütün olarak yeniden yeşerteceğiz!

İstanbul halkına sesleniyoruz;

Kuzey Ormanları “katil projelere” karşı direniyor. Bugüne kadar yapılan tahribat bu ekosistemi hala yok edemedi. Kuzey Ormanları hala burada, hala milyonlarca ve hala hepimize yaşam vermeye devam ediyor. Bu hala başlangıç ve biz mücadeleye yeni başlıyoruz. Suyuna, nefesine, ağacına, yaşamına sahip çıkan herkesi, tüm İstanbul halkını Kuzey Ormanlarıyla kardeş olmaya, bu mücadeleye ortak olmaya çağırıyoruz!

Kuzey Ormanlarında AVM'ler oteller değil, kestaneler meşeler yükselecek!

Göklerinde egzoz dumanları değil, yağmur bulutları kuş sürüleri süzülecek!

Ve kesilip atılan kardeşlerimiz tek tek yeşerecek, yeniden!

Basında yer alan video haber için tıklayınız  (Haber, 24. dakikadan sonra başlamaktadır) 

Kuzey Ormanları Savunması

Türkiye Ormancılar Derneği

ÇEKÜL Vakfı

Sarıyer Kent Dayanışması