KUŞADASI, KÜLTÜR ELÇİLERİ İLE CANLANIYOR | ÇEKÜL

KUŞADASI, KÜLTÜR ELÇİLERİ İLE CANLANIYOR

24.04.2008

Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı’nın 2008 yılı ilk uygulaması Kuşadası’nda yapılmıştı. Programın sonunda Kültür Elçisi olan çocuklar, programın kentlerinde devam etmesi için  Kuşadası Kentler Çocuklarındır Komitesi”ni kurarak bir araya gelmeye, öğrenmeye ve öğretmeye devam etti.

Kentler Çocuklarındır Komitesi, 12 Nisan Cumartesi günü  Kuşadası’nın coğrafi olarak en önemli ve güzel yerlerinden biri olan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda (Kanyon) , Kuşadası ÇEKÜL temsilcisi Ayşe G. Şerifoğlu, Kuşadası Belediyesi’nden Rabia Çakır ve Dilek Yarımadası Milli Parkı Şefi Erdinç Kutsal önderliğinde bir doğa yürüyüşü düzenledi.  Yarımada da doğayla iç içe bir toplantı da yapan çocuklar, Kuşadası için neler yapmaları gerektiğini konuştu.  Önce, Kuşadası’nın  doğal ve kültürel mirasıyla ilgili sorunlarını tartışan kültür elçileri,   “Çalıkuşu” romanında bahsi geçen evin restorasyonu hakkında bilgi almak ve orada toplantılar düzenlemek için karar aldı. Bölgedeki atık maddelerle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini de düşünen çocuklar, bu konuda belediye ile birlikte hareket etmeye karar verdi.

Kentler Çocuklarındır Komitesi, Kanyon içende yer alan Zeus Mağarası’nı gezerek, yaşadıkları kentin doğasını daha iyi tanımak için Erdinç Kutsal’dan bilgiler aldı.  Kültür elçileri 3. toplantı için de sözleştikten sonra grup şarkılarını büyük bir coşkuyla söyleyerek güne noktayı koydu. Gezi sırasında Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden gelen 2 öğrenci de projeyi daha yakından gözlemleme olanağı buldu.

Eğitimde gelinen durumu değerlendiren Kuşadası ÇEKÜL temsilcisi Ayşe G. Şerifoğlu  “Çalışmaların amacı çocuklara kentlilik  bilincini kazandırmak yaşadıkları kentin doğal ve kültürel zenginliğinin  farkına varmalarını sağlamak. Çocukların yaşadıkları kenti görerek ve hissederek tanımaları için zengin bir program uygulandı.  ‘Yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı’ öğrenen çocuklar, gezi sonuncunda kentlerinin gönüllü kültür elçileri olup doğa ve kültür varlıklarının araştırılması, korunması ve bilgilerinin genç kuşaklara aktarılması konusunda önemli bilgiler kazandı.   Kuşadası ile ilgili kültür elçilerimizin ileride çok önemli çalışmalar yapacağından eminim.” diyerek görüşlerini belirtti.