Kültürel Mirasın Yaşatılmasında Deneyim Yaylaşımının Önemi | ÇEKÜL

Kültürel Mirasın Yaşatılmasında Deneyim Paylaşımının Önemi

07.05.2019

ÇEKÜL Akademi, Alanda Eğitimler Programı kapsamında yılın 3’üncü eğitimini Kayseri’de gerçekleştirdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı işbirliğiyle 24-26 Nisan tarihlerinde düzenlenen “Kültürel Birikimin Korunması ve İşlevlendirilmesinde Kayseri Örneği” başlıklı eğitime, Muğla, Trabzon büyükşehir ile Sarıyer, Birecik, Bilecik, Akşehir, Nilüfer, Dulkadiroğlu, Mezitli, Sarıoğlan, Bünyan, Talas, Melikgazi, Süleymanpaşa belediyelerinin KUDEB, kentsel tasarım, imar ve şehircilik, fen işleri, etüt proje, plan ve proje birimlerinden gelen uzmanlar katıldı.

 

Kurumlar arası diyalog

Tarihi sokak dokusu, yer altı şehirleri, tarihi kamu yapıları, müzeleri ve sivil mimarlık örnekleri, Kayseri’yi kültürel mirasın ve yerel kimliğin yaşatılmasına yönelik deneyim paylaşımı için verimli kentlerden biri kılıyor. ÇEKÜL Akademi, 32 uzmanın katılımıyla gerçekleştirdiği eğitime, Milli Mücadele Müzesi olarak işlevlendirilen tarihi Kayseri Lisesinde başladı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Gürcan Senem “Koruma Çalışmalarında Kurumlar Arası Diyalog” başlıklı sunumu ile yerel yönetimlerde eski eser üzerine çalışan uzmanların restorasyon, sokak sağlıklaştırma, basit onarım çalışmalarında ilişkide oldukları kurumlarla iletişimlerine dair deneyimleri aktardı; eski eser için bütçe oluşturma ve hibe kaynaklarının nasıl temin edildiğine dair bilgiler verdi. Senem, Melikgazi Belediyesinin 2015-2019 yılları arasında gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarını ise eğitimin ikinci gününde anlattı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesinde Müzeler Müdürü olarak görev yapan Fehmi Gündüz, konuşmasında,  Kayseri Büyükşehir Belediyesine bağlı müzelerin kurulumundan işletilmesine, sürece ilişkin bilgiler verdi. Kent ve Mimarsinan Müzesinin Türkiye’nin ilk kent müzesi olarak Kayseri’de açıldığını hatırlatan Gündüz, tarihi Kayseri Lisesinin Milli Mücadele Müzesine, Gevher Nesibe Şifahanesinin ise Selçuklu Uygarlığı Müzesine dönüştürülmesine ilişkin detaylı bilgileri aktardı.

Restoratör Mimar Akgül Zor Sarı, “Projelendirme Çalışmalarında Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri” sunumunda eski eser proje yönetimi süreçlerini ve restorasyon projelendirme alt başlıklarını anlattı. Sarı, projelendirme süreçlerinde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerine ilişkin Kayseri Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirmiş olduğu örnekler üzerinden deneyimlerini paylaştı.

Alanda Eğitimler Programı katılımcıları, eğitimin ilk gününde sunumların ardından Milli Mücadele ve Selçuklu Uygarlığı Müzelerine inceleme gezileri yaptı; “Kültür Yolu”nu gezerek anıtsal ve sivil mimarlık eserlerini yerinde incelendi. Tarihi Tavukçu Mahallesini ziyaret eden katılımcılar, mahallede bulunan konakların restorasyon süreçleri ve yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmaları hakkında detaylı bilgiler aldı.

Ağırnas’dan Talas’a Kayseri

Eğitim, 2’inci gününde Milli Mücadele Müzesinde devam etti. Kayseri Erciyes Üniversitesindeki Teknopark Genel Müdürü ve ÇEKÜL gönüllüsü Bilgin Yazlık “Koramaz Vadisi UNESCO Yolunda” başlıklı sunumunda, çalışmalarına ÇEKÜL Vakfının da doğrudan destek verdiği Koramaz Vadisi Projesini anlattı.

Eğitimin son sunumunu Kayseri Büyükşehir Belediyesi KUDEB Müdürü Fatih Cevat yaptı. Türkiye’de kurulan ilk KUDEB’lerden olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi KUDEB’in çalışmaları, bu sunumun ana gövdesini oluşturdu.

Alanda Eğitimler Programı, Ağırnas Mimar Sinan Evi ile Germir’de yapılan onarım çalışmalarından sonra kamuya açılan Bezirhane; Kayseri’nin merkez ilçelerinden Talas’ta bulunan Talas Yaman Dede Camisi ve Talas Amerikan Koleji ziyaretleriyle son buldu.

Eski eser restorasyon proje ve uygulamaları hakkında bilgiler alarak örneklerini yerinde görme fırsatı bulan katılımcılar, son yıllarda müzecilik konusunda da aktif olan büyükşehir belediye müzelerinin müzecilik konusundaki yaklaşımlarını; koleksiyon, sergileme ve işletme süreçleri deneyimlerini, hem sunumlar hem de alan gezisiyle doğrudan inceleyebildi.