Kentsel yenilemeye farklı bir yaklaşım | ÇEKÜL

Kentsel yenilemeye farklı bir yaklaşım

06.06.2014

ÇEKÜL Vakfı ve Kadıköy Belediyesi’nin ortaklığı ile 2010 yılında başlayan “Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projesi”nin deneyimleri bir kitapta toplantı. Kitap, Yeldeğirmeni mahallesinde kentsel yenilemeye getirilen farklı yaklaşım ve uygulama pratiklerini anlatıyor. ÇEKÜL Vakfı proje koordinatörü Alp Arısoy’un yayına hazırladığı kitap, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle ÇEKÜL Vakfı tarafından yayımlandı.

Sahipsiz bir semtten, canlanan bir mahalleye

Yeldeğirmeni, diğer adı ile Rasimpaşa, Kadıköy rıhtımının ardındaki tepe üzerine kurulu, İstanbul’un kendine has karaktere sahip semtlerinden biri. Bir yandan kentsel bir çöküntü alanına dönüşen, bir yandan da çevresindeki büyük kentsel değişimlere ayak uydurmaya çalışan Yeldeğirmeni’nde 2010 yılından itibaren Kadıköy Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı ortaklığı ile üç yıl süren bir kentsel yenileme deneyimi yaşandı.

Günümüzde uygulanan yıkım ve inşa üzerine kurulu yenileme projelerine alternatif oluşturmayı amaçlayan Yeldeğirmeni Projesinde sadece kamusal alan yaratılması ve sivil inisiyatifin harekete geçirilmesine dayalı bir model önerildi. “Yumuşak Yenileme” olarak da adlandırılabilecek bu model mahallenin kendi kendisini, kendiliğinden yenilemesini sağlayacak dinamikleri harekete geçirmeyi hedefledi.

Yeldeğirmeni Deneyimi: Kentsel Yenilemeye Farklı Bir Yaklaşım kitabı, bu öneri ve hedeflerin  gerçekleşme öyküsünü, projenin çalışma başlıkları ve kazanımları üzerinden anlatıyor. Teoriden uygulamaya, kentsel tasarım ve katılımcı yenileme yaklaşımları üzerine Yeldeğirmeni’nde kazanılan deneyimleri aktaran kitap, dönüşüm sürecindeki kentlerimizde daha insancıl, daha toplum odaklı, daha sürdürülebilir uygulamaların geliştirilmesi açısından Yeldeğirmeni örneğinin anatomisini sunuyor.

Kitapta yer alan fotoğraflar ise proje kapsamında Yeldeğirmeni'nde fotoğraf çekimleri gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Kulübü üyelerine ait.

Not: Kitabı ÇEKÜL Evi’ne gelerek, [email protected] adresine mail göndererek ya da ÇEKÜL Dükkan adresinden online olarak edinebilirsiniz.