Kent Envanterlerinin Önemini Bir Kez Daha Anladık | ÇEKÜL

Kent Envanterlerinin Önemini Bir Kez Daha Anladık

01.03.2023

Kültürel ve doğal mirası koruyabilmek için öncelikle kent envanterleri hazırlayarak bu mirası tespit etmek ve belgelemek gerekir. Kültürel varlıklarını belgeleyen kentler, kullanılabilir bir veri tabanı oluşturur ve koruma çalışmalarında bu envanterler yüksek derece öneme sahiptir. Merkezi ve yerel yönetimler bu süreci uzmanlarla yürütür, kent envanterleri genellikle basılı olarak herkesin kullanımına açılır. ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliğinin geliştirdiği koruma politikalarının en önemli sonuçları arasında kent envanterlerinin hazırlanması, yayımlanması bulunur.

Kent envanterlerinin önemini, yaşadığımız afetlerde bir kez daha anladık. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi Türkiye'nin doğa, tarih, mimarlık ve kültür alanında uzmanlaşmış arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim ve yayın birimidir; özellikle tarihi kentlerle ilgili, Türkiye’nin önde gelen başvuru merkezlerindendir. Yaklaşık 35 yıllık bir birikime sahip olan ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin önemli arşiv başlıkları arasında kent envanterleri gelir.

Depremden etkilenen kentlerimize ait kültür envanteri, fotoğraf, belge, yaşam kültürü kitapları gibi farklı başlıklardaki tüm belgeleri sizler için “katalog tarama” sistemimizden derleyerek bir kaynakça hâline getirdik. 11 ilimize ait bu kaynaklara ve daha fazla belgeye ulaşmak isteyen kişi ve kurumlar, Beyoğlu’ndaki ÇEKÜL Evinde bulunan Bilgi Belge Merkezimizi ziyaret edebilir.

Ziyaret gün ve saatleri

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi salı, çarşamba ve perşembe günleri 10.30-16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Randevu almanızı rica ederiz: 0212 249 64 64 / [email protected]

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin Derlediği, Depremden Etkilenen 11 İlin Kaynakçası