KELKİT HAVZASI KENTLERİ İSTANBUL’DAYDI | ÇEKÜL

KELKİT HAVZASI KENTLERİ İSTANBUL’DAYDI

22.10.2008

Kelkit Havzası'ndaki 5 il ve 15 ilçenin, ÇEKÜL Vakfı ve yöredeki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 2003 yılında kurulan “Kelkit Platformu”, 2004 yılında “Kelkit Havzası Kalkınma Birliği”nin resmi olarak kurulmasını sağlamış ve havza boyutundaki örgütlenme çalışmalarına model oluşturmuştu. Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’nin ilk kuruluş toplantısında, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Sivilleşmeyle başlayan, içinde bilim insanlarının ve tüm kentlilerin yer aldığı bir çizgi oluştu. Bu oluşum, Kalkınma Birliği’nin kuruluşu ile devam ediyor,” sözleriyle platformdan birliğe giden sürecin ve gelinen noktanın önemine değinmişti. Birlik, havza kentlerinin bütüncül bir yaklaşımla kalkınması için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda 17-18-19 Ekim tarihlerinde İstanbul'da bir dizi etkinlik düzenlendi.

Giresun, Tokat, Sivas ve Gümüşhane valileri (Soldan sağa) 

Kelkit Havzası İstanbul etkinliklerinde, Tokat, Sivas, Gümüşhane ve Giresun kentleri Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. Kentler, yöresel özelliklerini anlatan ürünlerini sergiledikleri stantlarda, İstanbullular ve İstanbul’da yaşayan hemşerileriyle buluştu.

“Yanlışlarınızı azaltarak başkalarına zaman kazandırdınız”

Etkinlikler, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in ev sahibi olarak yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Sözen, “Kelkit havzasında artık, beraberliğin altı çizilerek kanıtlanıyor. Yola çıkarken Kelkit model olacak demiştik; öyle de oldu. Model olmak zor bir iştir. Yanlışlarınızı azaltarak başkalarına zaman kazandırdınız. Kelkit bunu başardı. Büyük Menderes ve Batı Karadeniz havza birlikleri kuruldu. Küçük Menderes havza birliği kurulmak üzere; bu çalışmaların hepsinde Kelkit’in örgütlenmesi vurgulanıyor. Kelkit örnek alınıyor,” dedi.    

Sırasıyla Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı ve Tokat Valisi Recai Akyel, Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve Sivas Valisi Veysel Dalmaz da birer konuşma yaptı. Valiler ortak mesajlar vererek, havza boyutunda örgütlenmenin, havzadaki kentlerin tanınması açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Açılış töreninde, Kelkit'in renklerini temsil eden kurdeleler birbirine bağlandı.

Açılış konuşmalarının ardından kentlerin stantları incelendi. Tokat’ın yazmaları, Sivas’ın bıçakları, Giresun’un çayı-fındığı, Gümüşhane’nin gümüş takıları en çok dikkat çeken ürünler arasındaydı.

Öğleden sonra ise Muammer Karaca Tiyatrosu'nda “Kelkit Havzası Kültür Öncelikli Sürdürülebilir Kalkınma” konulu panel gerçekleşti.

Üç gün süren etkinliklerde Taksim Meydanı'nda halk oyunları gösterileri ve yöresel kıyafetlerin sergilendiği mini defileler de yapıldı.

Etkinliklerin son günü ise Feriye Lokantasında düzenlenen törende, Kelkit Havza Birliği’nin kuruluşundan bu yana emek veren ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, köşe yazarları Osman Arolat ile Doç. Dr. Rüştü Bozkurt, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'a teşekkür armağanı verildi. Kelkit Platformu Başkanı ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli de törene katılanlar arasındaydı.

İstanbul’da yapılan Kelkit Havzası etkinliklerinde, havzanın kültürel birikimine dikkat çekilerek, zengin mutfak kültürü, geleneksel el sanatları ve müzik kültürü İstanbullularla paylaşıldı.

 Tokatlı kadınlardan pekmez yapımı...