KARS’A 100 BİN AĞAÇ DİKİLDİ | ÇEKÜL

KARS’A 100 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

20.05.2008

Aras Cargo’nun ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte başlattığı ‘Yeşile Hayat, Hayata Yeşil’ adlı ağaçlandırma kampanyasının ikinci adımı 18 Mayıs’ta Kars’ta atıldı.

Aras Cargo’nun küresel ısınmaya karşı mücadele etmek için ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte ülke çapında başlattığı ağaçlandırma kampanyasının ikinci adımı 18 Mayıs Pazar günü Kars’ın Selim ilçesinde atıldı. Aras Holding’in kurucusu ve taşımacılık sektörünün duayeni Celal Aras’ın anısını yaşatmak amacıyla 18 Mayıs’ta doğup büyüdüğü Selim ilçesinde ‘Celal Aras Hatıra Ormanı’nı oluşturmak için 50 hektarlık alana sarıçam ve huş olmak üzere 100 bin ağaç dikildi.

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, Selim Kaymakamı Yunus Kalaycı, Selim Belediye Başkanı İlhan Çiftçi, İ.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Melih Boydak ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in yanı sıra Kars’ın önde gelen işadamlarının da katıldığı dikim törende ilk konuşmayı, Çevre İl Müdürü Mehmet Şahin yaptı. Ağaçlandırmanın acil halledilmesi gereken bir yara olduğunu söyleyen Şahin,  “Bu sadece Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bütçesiyle çözülecek bir sorun değildir. O nedenle bu sorunu çözmek için hep birlikte çalışmamız önemlidir. Aras Kargo ve ÇEKÜL Vakfı ile yapılan bu çalışma, alan ve fidan sayısı olarak iş birliği içinde yürütülen ülkemizdeki en büyük projedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, yüzde altı oranında orman alanı vardır.  Bu dedenle ağaçlandırmaya önem vermemiz gerekmektedir. Bilinçsiz tüketim nedeniyle dünyadaki ormanlar azalmaktadır.  Bu durum insan sağlığı ve ülke ekonomisine de zarar vermiştir. Günümüzdeki hava kirliğinin yüzde ellisi ormanlar tarafından temizlenmektedir,” diyerek ağaçlandırmanın önemine değinen Şahin,  törene katılan ve emek veren herkese teşekkür etti.

“Gözden ırak olmanın getirdiği sorunları çözecek yine bizleriz”

ÇEKÜL vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de törende bir konuşma yaptı. Bir uygarlık tarihinin bulunduğu Anadolu’da, halkın topraklarını iyi bilmek zorunda olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Sözen,  “Çok anlamlı bir toprakta ağaç dikiyoruz. Sıradan bir ağaç dikme töreninin dışında bir çalışma için buradayız. Buraya dikilecek ağaçlar, Türk halkının Kars’a yeniden bakışının da bir işareti olacaktır. Gözden ırak olmanın getirdiği sorunları çözecek yine bizleriz. Bugün ağaç dikmek için buradayız; yarın ise farklı çalışmalar için yine bu topraklara gelmeliyiz.  Burayı önemli bir kaynak olarak görmeliyiz.  Üniversite’nin ve diğer kurumların yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz.  Bu topraklarının bütününe bakmadıkça, ortak bir özeni coğrafyanın dört bir yanına yaymadıkça “topraklar bizim” sözcüğünün çok sıradan, inandırıcı bir başlık olduğuna inanıyorum.  Bu kentte, beş- on yıl öncesinden farklı bir konuşma yapmak zorundayız. Yerel yönetimler, TKB, ÇEKÜL işbirliği ile bütün kente işlev vermeye çalışıyoruz.  Kars’ta bir caddeye benim adımın verildiğini gördüm; ama önce Karslılara öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Kars’a dönüşün sağlanacağı isimlerle buranın şekillenmesini istiyorum; Kars’a, Ardahan’a, Selim’e, yani doğdukları topraklara geri dönmelerini istiyorum. Aras’ın yaptığı çalışma bu anlamda çok önemli. Bunun altını çizmek istiyorum. Sevgili Celal Aras’ın vefalı çocukları ve eşi, böylece bizlere bir işaret vermiş oluyor. Bu coğrafyada yaşayan halk kadar, yerel yönetimlerin, seçilmişlerin de topraklarına bağlılıklarını görmek istiyoruz. STK’ların yalnız karşı çıkışlarla değil, çözüm önerileriyle karşımıza gelmelerini istiyoruz.  Ancak o zaman kamu-sivil-özel birlikteliğinde kalıcı sonuçlara ulaşırız. Bugün dikilecek ağaçlar, gençlere bizlerden daha uzun bir zaman diliminde selam verecekler.  Bu çetin topraklarda, rüzgâra, yağmura ve kara rağmen dik duracak ağaçlar, bizim dik durduğumuzun işareti olacaklar,” dedi.

 “Tüm nesilleri bu konuda bilinçlendirmek üzere yola çıktık”

 Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras ise törende yaptığı konuşmasında, Türkiye’de ilk kez bir firmanın bir seferde 100 bin ağaç diktiğini belirterek, “Aras Cargo olarak ülkemizin ihtiyacı olan toprakları ağaçlandırmak, tüm nesilleri bu konuda bilinçlendirmek üzere yola çıktık. Bu, bizim için hem çok önemli bir görev, hem de büyük bir onur. Aras Cargo Türkiye Ormanları projesinin diğer kuruluşlara da örnek olmasını diliyoruz. Ülke çapında topyekûn ağaçlandırma çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Çünkü ülkemizde 2 milyon 300 bin hektarlık alan ağaçlandırmayı bekliyor. Eğer, bugünden bir şeyler yapmazsak 40 yıl sonra medeniyetlerin beşiği olan Anadolu toprakları çöle dönecek. ÇEKÜL Vakfı ile Çevre ve Orman Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü’nün değerli yöneticilerinin yaptıkları tetkikler sonucunda 500 bin m2’lik alan, dikim alanı olarak belirlendi. Celal Aras’ın doğum gününde hem onu yâd etmek, hem de vasiyetini yerine getirmek için bir araya geldik. 7 Ekim 2007’de Sivas Divriği’deydik. Bugün Kars’tayız…Projemizin Kars’tan sonraki durakları Malatya ve Elazığ olacak… ÇEKÜL Vakfı ile birlikte ülkemizin dört bir yanında, nerede ağaca ihtiyaç varsa orada olacağız. 5 yıl boyunca devam edecek kampanyamız sonunda 200 binin üzerinde ağaç dikmiş olmayı hedefliyoruz,” dedi.

“Bir zamanlar ülkemizde 50 milyon hektar orman vardı”

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Melih Boydak da yaptığı konuşmada Türkiye’nin, Dünya’daki en zengin bitki merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Boydak, “Bir zamanlar ülkemizde 50 milyon hektar orman vardı. Şu anda ise bu rakam 21 milyon hektara düşmüştür. Özellikle sanayi devriminin yarattığı kirlilik, artan nüfus, kişi başına odun tüketimi bugün dünya orman kaynaklarını 8 milyar hektardan 3,9 milyar hektara geriletmiştir. Burada dikeceğimiz huş ve sarıçam ağaçları, aslında kuzey ülkelerinde İsveç’in Norveç’in kuzeyinde yetişen ağaçlardır. Kars’ta da oraya yakın bir iklim türü sürmektedir. Aynı zamanda ülkemizde sıcak iklimlerin ağaçları palmiyeler de yetişmektedir. Ülkemiz, kuzey ülkelerinin ağaçlarıyla, sıcak bölgelerin ağaçlarıyla dünyanın en önemli bitki merkezleri içindedir. ÇEKÜL Vakfı ile birlikte ağaçlandırma törenlerinde elimden geldiği kadarıyla bulunmaktayım; çünkü ÇEKÜL Vakfı, hem kültür varlılarının hem de doğal varlıkların korunmasına büyük hizmet götürmektedir. Aras Cargo ile yapılan bu çalışma da ülkemizdeki en önemli çalışmalar arasında yerini almıştır,” dedi.

“Ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyor”

Törendeki son konuşmayı Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden yaptı. Erden, “ İnsanlığın son 100 yıl içinde nüfusu birkaç kat arttı. Böylece enerji tüketimi de arttı.  Suyu, havayı, toprağı geri getirebilecek tek şey ağaç.  Bu nedenle ciddi bir ağaçlandırma çalışması içindeyiz. İl ve ilçelerimizde bu çalışmalar devam ediyor. Aras Kargo’nun ÇEKÜL Vakfı ile yürüttüğü bu çalışma, sosyal sorumluluk kapsamında atılan büyük bir adımdır. Aras ailesinin her ferdine ve ÇEKÜL Vakfı’na teşekkür ediyorum,” dedi.

Konuşmaların ardından, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Halkoyunları Ekibi ve Sağlık Meslek Lisesi Halk oyunları ekibi yöresel danslarla törene katılanlara keyifli dakikalar yaşatırken, Kars Cirit Ekibi de küçük bir oyun sergiledi. Gösterilerin ardından, “Celal Aras Hatıra Ormanı” alanına gidilerek, huş ağaçları dikildi.