Karadeniz'in tarihi kentleri Tokat'ta buluşuyor | ÇEKÜL

Karadeniz'in tarihi kentleri Tokat'ta buluşuyor

18.06.2014

Karadeniz'in tarihi kentleri, 21 Haziran Cumartesi günü Tokat'ta buluşuyor. 17 ilden toplam 67 belediyenin başkan ve temsilcileri, vali ve kaymakamları, sivil örgütleri, meslek odaları, kanaat önderleri ilk defa Tarihi Kentler Birliği'nin Karadeniz Bölge Toplantısı'nda, geniş bir katılımla biraraya gelecek.

2000'li yılların başında Kelkit Havza Birliği'nin kurulmasıyla bölgesel ölçekte hız kazanan doğal ve kültürel mirasın korunması çalışmaları, Karadeniz'in diğer kentlerinde de bir ivmeye neden olmuş; koruma bilincinin yayılması sağlanmıştı. Yıllar içinde gerek Tokat, gerekse Samsun'da yapılan TKB seminer ve buluşmalarının ardından bu kez Bölge Toplantısıyla, Karadeniz'in kentleri teker teker söz alacak; kültürel miraslarını, koruma süreçlerindeki sorunlarını, proje ve uygulamalarını paylaşacak. 

"Doğa ve Kültür Öncelikli Ekonomik Kalkınmada Rotalar" başlıklı Bölge Toplantısı, Karabük ve Rize'de yaptığı örnek çalışmalarla kültürel rotaların hazırlanmasına öncülük eden Merkez Valisi Nurullah Çakır'ın moderatörlüğünde yapılacak.

Ersin Demirel – araştırmacı / yazar, "Uygarlıklar Ülkesi Türkiye’de Doğa ve Kültür Rotalarının Önemi” ve Batuhan Akkaya – ÇEKÜL Vakfı / şehir plancısı,“Köklü Birikimiyle Kelkit Havzası’nda Rotalar” konulu sunumlarının ardından, Belediye Başkanları oturumu gerçekleşecek.

Tokat Belediyesi'nin ev sahipliğindeki buluşmada, Tokat'ta yapılan kültürel mirası koruma çalışmaları yerinde incelenecek.

Bölge Toplantısıyla, Karadeniz kıyı şeridi ile iç kesimlerinin entegrasyonunun ve kentlerin ortaklık kurmasının sağlanması, doğa ve kültür öncelikli bütüncül koruma yaklaşımlarının geliştirilmesi hedefleniyor. 

TKB Karadeniz Bölge Toplantısının ardından hazırlanacak detaylı rapor, tüm katılımcılarla paylaşılacak.