HİERAPOLİS KAZI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANACAK | ÇEKÜL

HİERAPOLİS KAZI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANACAK

28.08.2008

Denizli Valiliği ve Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı’nın da katkı sunduğu yol haritasını Kültür ve Çevre Bakanı Ertuğrul Günay ile paylaştı. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in de katıldığı inceleme gezisinde, Pamukkale ve çevresi hakkında bilgiler verildi. Pamukkale, Hierapolis ve Laodikya antik kentlerini ziyaret eden heyet, Denizli’de yapılacak çalışmaları yakından inceledi. Bakan Günay, Hierapolis Antik Tiyatrosu’nun kazı ve restorasyon çalışmaları için gerekli olan ödenek sorunun çözüleceğini söyledi. Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andria’nın yürüttüğü kazı çalışmalarının, ödenek geldiği taktirde üç yıl içinde sonuca ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca bölgede bulunan termal havuzun  çevre düzenlemesinin de Mimar Metin Keskin’in hazırladığı projeler dikkate alınarak yapılması planlanıyor. Yıl sonuna kadar Valiliğin onardığı Mavi Ev gibi onarılmayı bekleyen diğer konutlarla da ilgili çalışmalar yapılarak geleneksel sivil mimari örnekleri yaşatılacak. Kent Müzesi yapılması için ise bir tarihi yapının tespit edilerek restore edilmesi, Denizli yol haritasının önemli hedeflerinden biri.

 

Hierapolis Antik Tiyatrosu

Prf. Dr. Metin Sözen, Denizli’deki antik kent kazılarının bölge için önemli olduğunu vurgulayarak “Yol haritalarını hazırlarken, kenti çevresiyle birlikte değerlendirmek ve bütün olarak yaklaşmak gerekiyor. Antik kentlerle birlikte, çevresindeki yerleşim yerlerinde de çalışmalar yapılmalı. Özellikle Buldan’da yapılacak çalışmalar bu yöre için örnek oluşturacaktır,” dedi.