HARPUT'TA KIŞ İÇİN YATSILIKLAR HAZIRLANIYOR!

26.10.2005

Harput’ta, günümüze ulaşabilen geleneksel mimari yapılardan biri geçtiğimiz yıl kimliğine uygun olarak onarılarak, ziyaretçileriyle buluşmuştu. Sitemizi takip edenler, evin Gülsan A.Ş. tarafından satın alınıp, özenli bir restorasyon geçirdiğini hatırlayacaklar. Bu süreç içinde ÇEKÜL olarak, gerek İstanbul’daki merkezimizden, gerek Elazığ’daki gönüllülerimiz sayesinde bölgeden, çalışmalara destek vermiştik.   Günümüzde “Şefik Gül Kültür Evi” adıyla “müze ev” olarak kullanılan evin mutfağında şu sıralar hummalı bir şekilde kışa hazırlık yapılıyor.

Oldukça seçmeci bir mutfak kültürüne sahip olan Harput’da kış için yapılan hazırlıkların başında taze meyve ve sebzelerin kurutulması geliyor. Harput ve çevresinde pestil, orcik, kuru dut, kuru üzüm, ceviz içi ve badem “yatsılıklar”ın vazgeçilmez yiyeceklerinden. Eskiden tavana iplerle asılan üzüm, ayva, armut ve elmaların yanı sıra özel yöntemlerle saklanan kavun ve karpuzlarda kışı bekliyorlar.

Bugün otuzüç farklı üzüm çeşidine evsahipliği yapan bölgede, bağbozumunun ardından fotoğraftaki görüntülere hala rastlanabiliyor.