HAFTASONUNDA KÜÇÜK SARAÇLI’DAYDIK | ÇEKÜL

HAFTASONUNDA KÜÇÜK SARAÇLI’DAYDIK

14.11.2006

Köyler Yaşamalıdır Projesi’nin en önemli merkezlerinden biri olarak gördüğümüz Sakarya’nın Saraçlı Köyü’nü 11 Kasım 2006 Cumartesi günü ziyaret ettik.

1975 yılından beri, özellikle Safranbolu’nun köylerinde elde edilen tecrübeler ışığında ete kemiğe bürünen projeyle, Anadolu’da onbeşin üstünde köyde çalışılmaya başlandı. Bu köyler arasında geleneksel mimari dokusunu en iyi şekilde korumuş olan köylerden biri de, Saraçlı Köyü’nün Küçük Saraçlı olarak anılan bölümü… Sakarya Valiliği ve Saraçlı Köy Muhtarlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararlar uygulanmaya başladı. İlk olarak Küçük Saraçlı’nın girişindeki iki katlı boş köy evi ve Saraçlı meydanındaki kullanılmayan ilkokul binasının rölöveleri Mimar Anita Bakschi ve Mimar Gökhan Kılınçkıran tarafından alındı. Ölçüler kağıt üstüne döküldükten sonra bu tipik köy evinin, köyünü ziyarete gelecek kentlerde yaşayan Saraçlılar ve turistler için bir dinlenme ve konaklama merkezi haline getirilmesi düşünülüyor.

Köydeki yaklaşık yirmiye yakın hanenin neredeyse tamamı özgünlüğünü bugüne kadar korumayı başarmış. Daha da önemlisi bu evlerde hayat devam ediyor; altmışa yakın köylü hâlâ meyvecilikle özellikle ayva ve kiraz yetiştiriciliğiyle uğraşıyor.

Gezimize Sakarya Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Saraçlı Köyü Muhtarı Muammer Yüksel ve Saraçlılar da eşlik ettiler. Yapılan görüşmeler sonucunda, bu köyden çıkıp büyük kentlere yerleşmiş Saraçlılar’a da ulaşılarak köyde yapılacak çalışmalara katılımlarının sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı.

Doğası ve mimari dokusuyla bizleri büyüleyen Saraçlı’dan ayrılırken, sürekli bir tüketim alışkanlığının egemen olduğu kentlerdeki insan ilişkileri aklımıza geldi. Çalışkan, paylaşımcı ve cana yakın Saraçlılar, onların bize gösterdiği inanılmaz misafirperverlik, üretkenliği unutmuş kentlerimiz için hâlâ azımsanamayacak bir umut olduğunu gösterdi bizlere… Bunun için yıllardır sırtımızı döndüğümüz, Anadolu’da onbinlerce yıldır üretimin merkezi olmuş köylerimizi siz de bir haftasonu ziyaret edin. Yaz tatillerine göre çok daha mutlu, umutlu ve sağlıklı ayrılacaksınız.