Gündem Tazelendi... | ÇEKÜL

Gündem Tazelendi...

19.02.2021

Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergisinin 64’üncü sayısı yayımlandı. Bu sayıda dikkatinizi çekmek istediğimiz önemli konular var. 2021 yılı kültürel mirasta risk yönetiminin öncelikli gündem olması gereken yıllardır biri. Salgın ve yaşadığımız afetler, tüm bireyleri ve kurumları bu konuda daha da sorumlu kılıyor.

ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi A. Faruk Göksu’nun “Savunmasız Miras Risklerinin Azaltılması” başlıklı yazısında bahsettiği “ortak soruna, ortak çözüm çağrısı yapılmalı” vurgusu, yerinde bir davet. Sorumlu olanların acil eylem planında yer alması gereken 10 öneri, Göksu’nun yazısında özetleniyor. Sayfa 55’deki Elazığ haberi ise deprem sonrası alanda yapılan çalışmalara dikkat çekerek, konuyu pekiştiriyor.

“Mekânsal planlar hazırlanırken ortaya çıkan sorunlar, kültürel mirasın bu sürece dâhil edilmesini zorlaştırıyor” cümlesi ise Ahmet Onur Altun’un yazısından. Çok katmanlı kentlerdeki koruma yaklaşımı, Side Antik Kentinin koruma imar planı ile dönüşüm sürecinde ele alıyor.

Turizm, tarihi kentlerin kuşkusuz ana çalışma başlıklarından ve salgın sürecinde en etkilendikleri alanlardan. ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, yerel yönetimlerin sürdürülebilir kültür turizmi yaklaşımlarını ve planlama süreçlerini bu sayımızda paylaşıyor.

Bir köy muhtarının eski bir okul binasını etnografya galerisine dönüştürmesinin hikâyesi ise sayfa 32’de. Sizi, Gülay Dayıcan ile tanıştırmak isteriz.

Tarihi Kentler Birliği üyelerinin 10 yıldır katıldığı ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları, yakın zamanda kaybettiğimiz Hurşit Arslan’ın kaleminde arşiv niteliğinde bir yazıya dönüştü. Toplantıların yöntemine ve kazandırdıklarına dair yazılanlar, arkasındaki emekleri de görünür kılıyor.

Ve YAPEX Fuarı 2021’de İstanbul’da. Takip ettiğiniz gibi “Kırsal Mirası Programı” TKB’nin son yıllarda güncellediği başlıklar arasında. “Kırsal Miras ve Kent İlişkisi” de 2021 yılının ana teması ilan edildi ve TKB üyeleri fuara davet edildi.

Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik dergimizin 64’üncü sayısını, tasarımcımız Özlem Alıcı’nın Covid-19 virüsüne yakalanması nedeniyle gecikmeli olarak sizlerle paylaşıyoruz. Anlayışınız için teşekkür ederiz. Tasarımcımıza, sağlık sorunlarına rağmen elinden geleni yaptığı için de ayrıca teşekkür ederiz.

Sağlıklı, dayanışama dolu günler dileriz.

İyi okumalar.

Yerel Kimlik sayı 64'e e-dergi formatında ulaşmak için tıklayın.

Yerel Kimlik sayı 64'e pdf formatında ulaşmak için tıklayın.