GÖNÜLLÜ KÜLTÜR EĞİTMENLERİ | ÇEKÜL

GÖNÜLLÜ KÜLTÜR EĞİTMENLERİ

18.07.2008

Kültür Elçileri Projesi’nin her aşamasında ve kentlerde yapılan eğitimlerde, 2007 yılından bu yana emek veren eğitim ekibi, projeye henüz İ.Ü. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğrencisiyken katıldılar. Bu yıl okullarından mezun olarak meslek hayatına adım atan gönüllülerimizin değerlendirmelerini sizlerle paylaşmak istedik.

On bir kişiden oluşan eğitim ekibi öncelikle, Baltaş Eğitim Danışmanlık ve ÇEKÜL Vakfı'nın birlikte hazırladığı Eğitimcilerin Eğitimi konulu üç günlük bir eğitim programına katıldı; ardından, ÇEKÜL Program Koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu’nun gözetiminde, ikişer kişilik gruplar halinde, Tarihi Kentler Birliği üyesi kentlerde yapılan eğitim uygulamalarında aktif olarak görev aldı. Gönüllü eğitimcilerimiz kültürel eğitim programının devamı niteliğindeki İstanbul Buluşması’nda da kültür elçilerini yalnız bırakmadı. Bu yıl okullarından mezun olarak profesyonel meslek hayatına ilk adımları atan gönüllülerimizin eğitimle ilgili yorumlarını sizlerle paylaşmak istedik.

Eğitimcilerin Eğitimi programıyla, genç öğretmen adaylarından oluşan yeni gönüllülere yönelik çalışmaların sürdürülmesi ve kültürel miras eğitimi konusunda birikimli eğitimcilerin sayısının çoğaltılması, kültür elçileri projesinin temel hedefleri arasında yer alıyor. 2007-2008 yıllarında bize gönüllü destek olan eğitmenlerimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Emre Alıcı
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Kültür ve doğa varlıklarımız gün geçtikçe kayboluyor. Kültürel Eğitim Programı bizlere sadece şikayet etmiyoruz, aynı zamanda bir şeyler yapıyoruz söylemini üniversite eğitimimiz sırasında kazandıran en önemli sivil toplum hareketi... Kültür Elçileri Projesi, Anadolu çocuklarının gözlerindeki eşsiz pırıltıyla bütünleşti. 2008'de ve önümüzdeki yıllarda bu parıltının tüm ülkeyi aydınlatmasını diliyorum.

Seval Aydın
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Kültürel Eğitim Programı, eğitim açısından gerçek anlamda bir zenginlik içeriyor. Kenti, o kentte doğanlarla birlikte öğrenmek, bizlerle birlikte hiç bakmadıkları şekilde evlerine, sokaklarına yeniden baktıklarını görmek, heyecan verici. Program eğitmeni olarak gözlerde görülebilecek en güzel ışıltıları gördüm. Yıldızlar kentlerde çok parlamıyor, çocuk gözlerinde parlamakta daha ustalar bunu öğrendim. Program boyunca birçok minik yürekle bunu gerçekleştirdik. Daha yapacak çok işimiz var. O halde doğru yerdeyiz, durmuyoruz.

Gamze Çırakman
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

ÇEKÜL Vakfı ile tanıştığım 2006 Şubat ayından bu güne çevreye, farklı kültürlere, doğa ve kültür varlıklarına olan ilgim arttı. ÇEKÜL'ün hayatıma kattığı manevi değerler çok büyük. Beypazarı’ndaki eğitim sırasında yapılanlar, Yaşayan Müze’de hazırladıkları sergilerini, ziyaretçilere inanılmaz bir heyecanla gösterdi. Hepsi birbirinden akıllı ve yaratıcı çocuklar. Daha nice kentlilik bilincine ulaşmış kültür elçilerine...

Selen Demirtaş
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü

İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik son sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık bir yıldır Kültürel Eğitim Programı'nda eğitmen olarak yer almaktayım. Programda öğrendiklerime, ileride çocuklarla ilgili çalışmaya devam etmek istiyorum. Kültür Elçileri  Projesi bana sadece çocuklarla çalışma fırsatı vermekle kalmadı, kentleri ve kültürlerini nasıl doğru tanıyacağımı ve bunun önemini öğretti. Çocuklarla birlikte kentleri yeniden keşfetmek, her gün geçtiğimiz sokaklara farklı bir gözle bakmak benim için de önemli bir öğrenim sürecine dönüştü. Biz eğitimcilerin, öğretirken eğlenmesini ve çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlayan, farklı öğretim tarzları kullanan Kültür Elçileri Projesi, eğitimci olarak katıldığım en iyi projelerden biri.

Tuğçe Isıyel
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü
Şimdiye kadar birçok projede yer almama rağmen Kültür Elçileri Projesi, beni en çok heyecanlandıran çalışmalardan biri. Bunun nedeni, programın gerekliliğine ve sürdürülebilirliğine olan inancım. Çocuklara kültürel bilinci aşılamak ve yaşadıkları kentleri, sahip oldukları güzellikleri onlara fark ettirmek, hem bizler için hem de onlar için çok keyifli bir yolculuk. Onların gözlerindeki ışığı görmek, hepsinin öğrenmeye ve keşfetmeye ne kadar açık olduklarını anlamak, bizlerin enerjisine enerji katıyor. Gittiğim kentlerde eğitim uygulamasında unutamayacağım deneyimler kazandım. Çocukların gözlerindeki ışığı keşfetmem hala yolumu aydınlatan, bana güç veren en önemli etkenlerden biri. Yeni kentleri, yeni öyküleri sabırsızlıkla bekliyorum!

Zişan KARCI
İ.Ü. Hasan Ali yücel Eğitim Fakültesi
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Kültür Elçileri Projesi gönüllü eğitmeni olarak ÇEKÜL Vakfı'nın Anadolu'da doğa ve kültür varlıklarının korunması yönünde yaptığı çalışmaları izleme fırsatı buldum. Gönüllü olarak çalışmaktan ve kentlerde yapılan eğitim uygulamalarında görev almaktan mutluluk duyuyorum.

Oğuz KAYGALAK
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik - Türkçe Öğretmenliği

Kültürel Eğitim Programının her uygulaması tamamlandığında, Kentler Çocuklarındır söyleminin, çocukların dilinde Kentler Bizimdire dönüşmesine tanık olmak çok büyük bir mutluluk. Bir kentte doğup büyüyen, ama o kentin sahip olduğu değerlerin farkında olmayan 12 yaşındaki çocukların, aldıkları eğitim sonucunda gözlerinde beliren gururu ve ışıltıyı görmek çok güzel. Henüz bir eğitimci adayı olduğum bir dönemde, kültürel eğitimin çocuklarda yarattığı gelişimi ve değişimi gözlemek benim için yararlı bir deneyim oldu. Bana eğitimci olmanın zevkini yaşama şansı verdi. Eğitimciliği bahçıvanlığa benzetiyorum. Sabırla uğraşıp yetiştirdiğiniz çiçekleri sevgiyle ve gururla izlemeye benziyor ve insana büyük zevk veriyor. Ben de, görev aldığım tüm kentlerde, eğitimin son gününde, Kültür Elçilerine bakarken bu duyguları yaşadım.

Emel KONUK
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Çocuk psikolojisi ile ilgileniyorum ve mezuniyet sonrasında çocuklarla ilgili çalışmalara yoğun bir şekilde devam etmek istiyorum. Yaklaşık bir yıl önce tanıştığım Kültür Elçileri Projesi’nde gönüllü eğitmen olarak çalışmaktan son derece keyif alıyorum. Bu program ile kültür ve doğal varlıklara bakmak ve görmek arasındaki kesin çizgiyi çocuklarla birlikte keşfetmenin mutluluğunu yaşıyorum. Coğrafyasıyla, mimarisiyle, arkeolojisiyle, kültürüyle yaşadığımız kente farklı bir gözle bakmak ve ardındakini görebilmek! Etrafa bakan pırıl pırıl, merak dolu, sevimli gözleri görmek, o sıcaklığı hissetmek, çocuklarla yaşadığım en güzel deneyimlerden sadece biri.

Tuğba KURT

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, 4. Sınıf

Kültür Elçileri Projesi benim için en önemlilerinden biri. Niksar kültür elçilerine verdiğimiz eğitim ile çocuklar kentlerini tanımanın keyfini çıkarıyorlar, bir kentin tarihini bilip kentlerini kendi gözlerinde tekrar anlamlandırabiliyorlar. Kültür Elçileri Projesi’nin en göze çarpan kısımlarından biri çocukların eğitimi alırken, aktif olarak eğitim sürecine katılıp kentlerine dair olan her şeyi yaşayarak öğrenmeleri. Artık kültür elçilerimiz kentlerinin bilincindeler. İçinde yaşadıkları bu kent onlar için anlamlı. En güzeli de kentlerini koruma bilinciyle çeşitli projeler geliştirip bu bilinci canlı tutuyorlar.

Hafize ŞAHİN
Üstün Zekalılar Öğretmenliği - Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Kültürel Eğitim Programı, çocukların yaşadıkları kentle ilgili kentlilik bilinci kazanmalarında önemli bir başlangıç noktası oluşturmakta. Programda temel eğitimimizde yer alan eleştirel düşünme, yaratıcılık, araştırma, kaynakları etkili kullanma gibi beceriler, yaparak-yaşayarak öğrenme modeli çerçevesinde çocuklara kazandırılmaya çalışılıyor. Eğitimci olarak ise Kültür Elçileri Projesi ile bilgi, yeterlilik ve deneyimlerimizi sergileme, yapılan çalışmalar ile yeni deneyimler elde etme, takım halinde çalışma ve öz değerlendirme yapabilme fırsatı yakalıyoruz.

Songül ŞAHİN
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Bir insanın hayatını, ideallerini etkileyen söylemler arasında Kültür Elçileri Projesi'nin şüphesiz benim hayatımda çok önemli bir yeri bulunmakta. Kültürel Eğitim Programı'nın uzun soluklu bir çalışma olacağına inanıyorum.