GELENEKSEL KONUT ve AİLE YAPISINI YAŞATAN BİR YERLEŞİM: SAVUR | ÇEKÜL

GELENEKSEL KONUT ve AİLE YAPISINI YAŞATAN BİR YERLEŞİM: SAVUR

30.12.2008

Taş yapılarındaki işçiliğin ulaştığı mükemmeliyetle, Anadolu’nun özellikli kentleri arasında seçkinleşen Mardin’in güzel ilçesi Savur’un zengin tarihini, kültürel ve doğal dokusunu yaşatma gayreti, Savur sevdalısı Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu tarafından kaleme alınan Savur kitabında somutlaştı. ÇEKÜL’ün “kent envanterleri”ne yönelik hedefinden yola çıkarak yayımlanması desteklenen kitap, ÇEKÜL Vakfı yayınları arasındaki yerini aldı.

200 sayfadan oluşan envanter kitabı, “Savur’un Konumu, Tarihi ve Yerleşim Özellikleri”, “Geleneksel Kent Dokusunda Sosyal Yapı”, “Geleneksel Savur Evlerinin Genel Özellikleri” ve “Sosyal ve Fiziki Yapıda Değişim” bölümleriyle kentin ekonomik, sosyal ve mimari özelliklerinin dünü ve bugünü hakkında bilgiler veriyor, sorunlara dikkat çekiyor..

Genel bilgilerden sonra “Sonuç” bölümünde, tespit edilen sorunlara yazar tarafından çözüm önerileri getiriliyor. “Savur’da Üç Konak” bölümünde ise, Hacı Abdullah Bey Konağı, Abdüllatif Özbek Konağı ve Hamdullah Bey Konağı’nın özellikleri ayrıntılarıyla anlatılıyor ve ardında da kitabın son bölümü, 45 sivil mimari örneğinin yapı katalogu ile tamamlanıyor. .

Yazar Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu, 2001-2005 yılları arasında yaptığı doktora çalışmasının bir ürünü olan kitap hakkında şunları söylüyor: “Savur’un sosyal ve mimari dokusunu belgelemek, zamanla oluşan değişimlerin kente yansımalarını aktarmak, koruma çalışmaları için zemin hazırlamak en önemli hedefimizi oluşturmuştur.  Kentte sürdürülen kültürel yaşamın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamasını istediğim bu çalışmanın, yeni araştırmacılara da yardımcı olacağına inanıyorum.”

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Savur Kültürel Varlığını Belgeliyor” başlıklı önsözünde kitabı şu sözlerle tanıtıyor: “Anadolu topraklarının dünya uygarlık tarihine en “büyük armağanı”, niteliklerle yüklü değişik ölçekte yerleşme yerlerine sahip olmasıdır. Bir bakıma bu sürecin ilk örnekleriyle bu coğrafyada karşılaşmamız, bir rastlantı değildir. Binlerce yıl içinde yaşama ortamına sağladığı olanaklar, toplumların varlık nedenlerini kanıtlamaya, yaratıcı ortamı zenginleştirmeye de neden olmuştur. Mardin’in ilçeleri içinde ise, Savur’un çok yönlü irdelenmesi, önemli bir boşluğun doldurulması anlamına gelmektedir. Daha günümüzde bu konuda Anadolu’da doğa-tarih-kültür açısından birçok yerleşme yerinin bu düzeyde ele alınmamış olması, Savur için önemli bir adımdır.”

Aralık ayında ÇEKÜL Vakfı Bilgi-Belge Merkezine ulaşan yayınlar için lütfen tıklayın