Gaziantep Trablus ile kardeş kent oldu | ÇEKÜL

Gaziantep Trablus ile kardeş kent oldu

10.04.2012

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Trablus (Tripoli) Belediyesi arasında geçen yıllarda başlayan temaslar, “Kardeş Kent Protokolü” ile pekişti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TKB Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gaziantep İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, KUDEB Müdürü Muhittin Aslan, ÇEKÜL Vakfı Gaziantep temsilcisi Zafer Okuducu ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak ve kardeş kent protokolünü imzalamak için Trablus’taydı.

Gaziantep Kültür Yolu Projesi’nin ana hedeflerinden olan tarihi kent dokusunun görünür olması, son yedi yıldır yürütülen çalışmalarla sağlandı. Projenin devamı niteliğindeki havza-bölge ve uluslararası boyutta ilişkilerin geliştirilmesi ise farklı projelerle devam ediyor. Trablus’la Antep’in kardeş kent olması ise uluslar arası ilişkilerin geliştirilmesini sağlayacak çalışmalardan biri.

ÇEKÜL Vakfı Lübnan temsilcisi Prof. Dr. Mimar Halid Tadmori’nin eşlik ettiği heyetin Trablus ziyareti resmi ziyaretlerle başladı. İlk görüşme Beddavi Belediye Baskanı Hasan Gamrawi, Başkan Yardımcısı Mohamed Faytaruni ve meclis üyeleriyle yapıldı. İkinci ziyaret ise Trablus Belediye Başkanı Dr. İnsaat Muhendisi Nadir Gazal ve meclis üyeleriyle gerçekleşti; belediyelerin yaptığı koruma çalışmaları hakkında bilgiler alındı. 

Heyetin kent incelemesi sırasında, Trablus ve Kuzey Lübnan Müftüsü Şeyh Dr. Malek Şaar, Trablus tarihçisi ve İslam tarihi üzerinde 190'dan fazla kitabi olan Prof. Ömer Tadmori ve oğlu Dr. Gazi Tadmori ile Trabluslular ile tanışarak sohbet etme imkânı da oldu. 

Gazinatep ve Trablus Kardeş Kent Protokolü imza törenine ise Türkiye Beyrut Elcisi İnan Özyıldız da katıldı. Törende yapılan konuşmalarda iki kent arasındaki bağların güçleneceğine dikkat çekildi. Protokolün ardından daha somut projeler üretmek üzere ekiplerin çalışmaya başlayacağı vurgusu yapıldı. Trablus incelemesini değerlendiren Prof. Dr. Metin Sözen, Gaziantep Kültür Yolu Projesi’nin hedeflenen yolda ilerlediğini ve Antep’in, sınır ötesi ilişkiler geliştirmek isteyen diğer tarihi kentlere örnek olacak çalışmalar yürüttüğünü bel