Özgün Sorunlara Özgün Çözümler | ÇEKÜL

Farklı Sorunlara Özgün Çözümler

31.10.2019

ÇEKÜL Akademi, AYEP eğitimlerinin yanı sıra Kentsel Koruma Eğitimlerini de sürdürüyor. “Tarihi Yapılarda Koruma İlkeleri ve Korumaya Yönelik Proje Yöntemleri” başlıklı eğitimini A. Nüvit Bayar’ın eğitmenliğinde gerçekleştiren ÇEKÜL Akademi; Beşiktaş, Burdur, Talas, Adıyaman, Ödemiş belediyeleri ile İstanbul, Gaziantep ve Antalya büyükşehir belediyelerinin Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü, Etüt Proje, İmar ve Şehircilik Müdürlükleri ve KUDEB gibi birimlerinden gelen 12 kişilik uzmanı 14-16 Ekim tarihleri arasında Şerifler Yalısında biraraya getirdi.  

Her yapının özgün özellikleri; dolayısıyla da kendine has sorunları olduğu bilgisine dayanan koruma uygulamaları, çalışılan yapıya özgü çözümler geliştirilmesini öngörür. Kentsel Koruma Eğitimleri, bu bilgiyi esas alarak, onarım projeleri üzerinden, genel esasların tartışıldığı ve projelerin değerlendirildiği bir çalışma alanı yaratıyor.

Yüksek Mimar ve Restorasyon Uzmanı A. Nüvit Bayar, eğitim kapsamında “Tarihi Yapılarda Onarım İlke ve Esasları” ana başlığı altında genel tanımları aktardığı eğitim kapsamında rölöve, restitüsyon, yerinde inceleme, görsel belgeleme ve analizler üzerinde durdu; katılımcıların yanlarında getirdikleri ve henüz uygulanmamış anıtsal, sivil mimarlık eserlerinin restorasyon, rölöve, rekonstrüksiyon projeleri üzerinden proje hazırlama sürecinde göz ününde bulundurulması gereken ilkeler, kriterler, sık karşılaşılan ya da gözden kaçan hatalar ele alındı.

Eğitim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2006 yılında kurulan KUDEB Ahşap Atölyesi ziyaretiyle devam etti. Ahşap eğitim atölyesi koordinatörü Demet Sürücü tarafından KUDEB’in yaptığı çalışmalar; Konservasyon Laboratuvarı,  Ahşap Atölyesi ve Taş Atölyesinde gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgi alındı. Sürücü, bu yıl 12’incisi düzenlenen “Mimar-Mühendis Atölye Çalışması” hakkında da bilgi verdi. Söz konusu çalışma kültür varlıklarının onarımında şantiye şefi, teknik uygulama sorumlusu olarak kamu kurumları ve özel sektörde çalışan mimar ve mühendisleri geleneksel ahşap yapıların korunması ve onarımı konusunda bilinçlendirmek amacıyla düzenleniyor.

ÇEKÜL Akademi Kentsel Koruma Eğitimleri Güz Dönemi Programı, 13-15 Kasım tarihleri arasında “Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri” eğitimiyle devam edecek.