Farklı kentlerden 50 kişi Gaziantep modelini inceledi | ÇEKÜL

Farklı kentlerden 50 kişi Gaziantep modelini inceledi

16.04.2012

ÇEKÜL Akademi'nin Tarihi Kentler Birliği işbirliği ile devam ettirdiği kültürel ve kentsel koruma eğitim programına yeni bir içerik daha eklendi. "TKB Alanda Eğitimler" takvimi Gaziantep ile başladı. Eğitimler, Türkiye Belediyeler Birliği ve Tarihi Kentler Birliği işbirliğinde yürütülüyor.

TKB Alanda Eğitimler" başlıklı yeni içerik ile Anadolu'da yapılan örnek koruma çalışmaları ve yöntemleri inceleniyor. İlk eğitim "Kültür Yolu" projesiyle model oluşturan Gaziantep'te yapıldı. 10-11 Nisan tarihlerindeki eğitime Konya, Tarsus, Lapseki, Altınoluk, Yıldırım, Kütahya, Kayseri, Nizip, Melikgazi, Erbaa, Mustafakemalpaşa, Karşıyaka, Safranbolu, Eyüp, Kalecik, Selçuklu, Akdeniz, Antalya belediyelerinin koruma alanında çalışan birim yöneticileri ve uzmanları, KUDEB ekip üyeleri ve Bademli, Alacahöyük, Çamlıyayla Belediye başkanları katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yapılan sunumlarla başlayan eğitim, alan incelemeleriyle devam etti. Büyükşehir Belediyesi Şehircilik ve İmar Dairesi Başkanı aynı zamanda TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan, Antep KUDEB Müdürü Muhittin Aslan ve ÇEKÜL Antep temsilcisi mimar Zafer Okuducu yaptıkları sunumlarda: Koruma kavramı ve kültür öncellikli bakış açısı, kültürel koruma alanında proje yönetimi metodolojisi ve Gaziantep Modeli, KUDEB koruma mevzuatı ve kaynaklar, vaka analizi- Bey Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Uygulamalı Proje Çalışması başlıkları altında bilgi verdi.

"Kültürel Koruma Alanında Proje Yönetimi Deneyimi /Gaziantep Modeli" başlıklı ilk eğitimde, Gaziler Caddesi, Şirehan, Tuz Hanı, Savaş Müzesi, Seyh Fethullah Camisi, Pişirici Sokak, Pişirici Mescidi, Mevlevihane, Tahmis Kahvesi, Tütün Han, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gümrük Han, Uzun Çarşı, Millet Hanı, Hışva Han, Mutfak Müzesi – Akademi, Havra, Çamurcu Sokak, Kale ve çevresi, Panorama Müzesi, Butik Otel, Naib Hamamı, 14 Şehit Anıtı, Bakır Eserler Müzesi, Dereboyu Caddesi, Gaziantep Kent Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Kurtuluş Camisi, Hıdır sokak ve Bey Mahallesi’nde yapılan çalışmalar yerinde incelendi.

Eğitimin son gün değerlendirmesi ise, Ocak ayında açılan Prof. Dr. Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Katılımcılar, kültürel ve kentsel koruma alanında başarı ile yürütülmüş Antep modeli üzerinden, bir projenin zamanında, bütçesi içinde ve belirlenmiş kalite seviyesinde bitirilmesini yönetebilmek için gerekli olan araç ve tekniklerin nasıl kullanılması gerektiği hakkında detaylı bilgi almış oldu.