Elimden ne gelir demeyin! | ÇEKÜL

Elimden ne gelir demeyin!

01.08.2011

7 Ağaç Ormanları Programı 

ÇEKÜL’ün kuruluşunun ilk yıllarında hayata geçirdiği 92 Ormanı Projesi yoğun bir ilgiyle karşılanmıştı. Toplumdaki duyarlılıktan esinlenen ÇEKÜL, 1994 yılında 7 Ağaç Ormanları girişimini başlattı. O gün bugündür, doğaseverlerin eksilmeyen heyecanıyla yurdun dört bir yanında hızla büyüyen 7 Ağaç Ormanları’nın amacı, yaşamsal kaynakların dengeli kullanımı ve sürekliliği için, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği bilincini uyandırmaktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle sürdürülen 7 Ağaç Ormanları programı, her bireyin, her yıl tükettiği kadar ağacı doğaya geri kazandırmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini ‘7 Ağaç’larla iletiyor. Bugüne kadar yaklaşık 900.000 doğaseverin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 3.5 milyona ulaştı. Antalya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da büyümekte olan fıstık çamı, kızılçam, karaçam, akçaağaç, ardıç, akasya, huş, sedir, servi, meşe ve ceviz ağaçları, ortak geleceğimiz için toprakla buluştu. Ve 7 Ağaç Ormanları geniş kitlelerin gönülden katıldığı ve benimsediği en kalıcı ve yaygın sivil toplum çalışması haline geldi.

Bunun en temel nedenlerinden biri ormansızlaşmanın yarattığı sorunların bilincinde olan kişi ve kurumların doğaya olan borçlarını ödeme sorumluluğunu üstlenmeleri. Bir diğer neden ise, ÇEKÜL’ün sorumluluk ve titizlikle oluşturduğu güven ve inandırıcılık. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın dikim ve bakım çalışmalarını yaptığı 7 Ağaç Ormanları programında, ÇEKÜL düzenli ve sürekli dikim alanlarının gözetimini üstleniyor. Dikim tamamlandıktan sonra katılımcılara gönderdiği, fidanların yeri, cinsi ve sayısını bildiren dikim belgeleriyle onları da programa dâhil ediyor, istedikleri zaman gidip dikim alanlarını görebilmelerine olanak tanıyor. Her yıl dikim alanlarında yapılan şenliklerle de 7’den 77’ye katılımcının dikim sürecine dâhil olmasını, fidanlara sahip çıkmasını sağlıyor.

7 Ağaç Ormanlarına destek vermek için: http://www.cekulvakfi.org.tr/yediagac