Dünya Hepimizin Yuvası Projesi Başlıyor | ÇEKÜL

Dünya Hepimizin Yuvası Projesi Başlıyor

14.01.2020

Sabancı Vakfı ve ÇEKÜL Vakfı, çocukların yaşamın bütünlüğünü keşfetmelerini destekleyecek bir eğitim projesine başlıyor. Sabancı Vakfının desteğiyle, ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından geliştirilen “Dünya Hepimizin Yuvası” projesi, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde uygulanacak. Proje kapsamında yapılacak 13 atölye ile Akçansa Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda okuyan 368 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

İlköğretim 4’üncü sınıf öğrencilerinin, Dünya’nın tüm canlıların paylaştığı ortak “yuva”mız olduğunu fark etmelerine, yaşamın bütünlüğünü keşfetmelerine ve tüm canlılara karşı empati geliştirmelerine destek olmasını hedefleyen eğitimin ilk uygulaması, 13 Ocak Pazartesi Akçansa Mehmet Akif Ersoy İlkokulundan 27 öğrencinin katılımıyla yapıldı.

Oyunlar Eşliğinde “Ortak Yuvamızı” Tanıyalım

Atölyenin sınıf içi uygulaması, etkileşimli bir sunum ve sunum içine yerleştirilen oyun, video gösterimleri ile çocukların sanatsal becerilerini de geliştirecek çeşitli etkinlikler eşliğinde yapıldı. Sunumun ilk bölümü öğrencilerin, “yuva/ev” algısını genişleterek, Dünya’yı tüm canlıların ortak yuvası olarak görmelerini sağlamaya destek oldu. İkinci bölümdeyse beslenme, barınma, neslini devam ettirme gibi tüm canlıların ortak özellikleri hakkındaki bilgiler, görseller ve videolar eşliğinde paylaşıldı. Sınıf içi uygulamasının son bölümündeyse hayvanlarla kurduğumuz ilişki ve hayvan hakları üzerine görüş alışverişi yapıldı.

Büyükçekmece Gölünün Sakinleri

Çocukların yaşadıkları yerden başlayarak doğayla bağ kurmalarını sağlamak amacıyla Büyükçekmece Gölü ziyaret edildi. İstanbul’un önemli içme suyu havzalarından biri olan; aynı zamanda kültürel miras değerlerini de barındıran Büyükçekmece Gölünde yapılan etkinliklerle, çocukların tüm duyu organlarını kullanarak doğayı, çevrelerini algılamaları amaçlandı. Bir doğa alanındaki canlı çeşitliliğinin nasıl gözlemleneceğine dair ipuçları verildi. Su kuşlarının İstanbul’daki önemli üreme ve göç alanlarından biri olan göl; pasbaş patka (Aythya nyroca), uzunbacak (Himantopus himantopus), küçük balaban (Ixobrychus minutus) ve sumru (Sterna hirundo) gibi kuşların yuvası. Çokbaşlı köygöçüren (Cirsium polycephalum) isimli ve nesli küresel ölçekte tehlike altındaki bitki de gölün önemli sakinlerinden.

Projeye katılan çocuklar, böylesi pek çok değere ev sahipliği yapan Büyükçekmece Gölünün, birçok canlı için bir “yuva” olduğunu fark etti. Bu “yuva”ya zarar vermemek için nasıl davranmamız gerektiğini kavradı, doğa gözlemi yaptı ve kendileri için alana özgü geliştirilen etkinliklere katıldı.