Dünya Çevre Gününde öğrencilerden ekolojik farkındalık | ÇEKÜL

Dünya Çevre Gününde öğrencilerden ekolojik farkındalık

07.06.2018

ÇEKÜL Bilgi Ağacı, öğretmenler için hazırladığı “Rehberim Doğa Eğitim Programı”nı, 3 yıldır İstanbul’da ve farklı kentlerde uyguluyor. Stockholm Dayanıklılık Merkezi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından geliştirilen Gezegenin Eşikleri kavramına odaklanarak hazırlanan program, Türkiye’deki ilk ve tek öğretmen eğitim programı. 

Rehberim Doğa Programı, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle 12 okulda daha uygulandı. Çevre sorunlarına ilişkin bilgi ve sorumluluk geliştirmeyi amaçlayan eğitim, doğayı koruma bilinciyle hareket eden öğretmen ve öğrencilerin yetişmesini hedefliyor. Eğitim, kalıcı sonuçlar elde etmek, uzun soluklu olabilecek bir farkındalık yaratabilmek için eğitim öğretim dönemi süresince teorik ve uygulamalı ders içerikleriyle öğretmenler tarafından belirli bir program çerçevesinde okullarda uygulanıyor.

Beşiktaş’taki farklı okullardan 23 öğretmenin katılımıyla 17 Kasım’da yapılan öğretmen eğitiminde, Rehberim Doğa Öğretmen Kılavuzunu teslim alan öğretmenlerden 12’si yıl boyunca okullarında 18 etkinlik eşliğinde Rehberim Doğa eğitimini uyguladı.

Öğrencilerinin bilinçlenmesinde etkin rol alan öğretmenler Rehberim Doğa Öğretmen Kılavuzundan faydalanarak öğrencilerin, gezegenin her bir eşiğini tanıması ve gezegeni korumaya dönük davranışlar geliştirmesini hedefledi.

Eğitime katılan öğretmen ve öğrenciler, 5 Haziran Dünya Çevre Gününde Beşiktaş Belediyesinin ev sahipliğinde Rehberim Doğa Eğitim Programı Kapanış Sergisinde biraraya geldi. Yaşamı mümkün kılan ekolojik süreçlerle, günümüzde yaşanan ekoloji temelli problemler ve nedenleri konusunda bilgi ve farkındalık kazanan öğrencilerin, çözüm odaklı bakış açısını yansıtan resimleri, maketleri bu sergide yer aldı. Mustafa Kemal Kültür Merkezindeki (MKM) serginin açılışına Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü S. Yeşim Dizdaroğlu, Beşiktaş Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Gül Sümeyra AKÇAY HAN, Beşiktaş Belediyesi çalışanları, ÇEKÜL Bilgi Ağacı Koordinatörü Deniz Dinçel, ÇEKÜL Bilgi Ağacı Eğitim Sorumluları Özge Öney, Hazal Çatalbaş, Erinç Küçüköz, Rehberim Doğa Eğitim Programına katılan okulların öğretmenleri ve öğrencileriyle birlikte 300’e yakın davetli katıldı. Sergi kapsamında Rehberim Doğa Eğitim Programını uygulayan öğretmenlere “Katılım Belgeleri” verildi. Sergi açılışına öğretmenler Kader Sayın Gargan (Ali Yalkın Ortaokulu), Hakime Gümüş (Şair Nedim Ortaokulu), Mehmet Cezmi Şentürk (Lütfi Banat Ortaokulu), Yaşar Tiryaki (Hasan Ali Yücel Ortaokulu), Nimet Kınran (Özel Yıldız Ortaokulu),  Ecenur Çağatay (Özel İstanbul Ortaokulu), Nehir Tülay Maşlak (Ulus Özel Musevi 1.Karma  Ortaokulu), Ensar Osman Güldane (Özel Bahçeşehir Koleji Etiler Ortaokulu), Zeren Çoban Ayhan (Özel Mef Ortaokulu), Elif Büber (Özel Etiler Sevinç Ortaokulu), Dilek Vardar (Nimetullah Mahruki İlkokulu/Ortaokulu) ve Osman Akan (İsmail Tarman Ortaokulu) katıldı. Etkinlik sergi turu ile son buldu.