Diyarbakır surları dünya gündeminde | ÇEKÜL

Diyarbakır surları dünya gündeminde

16.04.2013

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin davetiyle 10-14 Nisanda Diyarbakır’da, ICOMOS / ICOFORT uzmanlarının katıldığı uluslararası bir toplantı düzenlendi.

Türkiye’de ICOFORT uzmanlarını bir araya getiren toplantının konusu; UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan ve asıl liste için başvuru dosyası hazırlanan “Diyarbakır Kalesi ve Surları” oldu. 3 gün sürecek olan toplantıda Diyarbakır Kalesi ve Surları’nın yanı sıra Avrupa ve Amerika kıtasından, farklı ülkelerdeki kaleli şehirler ile ilgili sunumlar da yapıldı. Toplantı, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenendi.

Toplantı açılışında Diyarbakır Kalesi ve Surlar Alan Başkanı aynı zamanda ÇEKÜL Bölge Koordinatörü olan Nevin Soyukaya, ICOFORT Başkanı Milagros Flores, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İclal Dinçer, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Metin Sözen, uzun yıllardır ÇEKÜL’ün Diyarbakır’da surların ve diğer tarihi dokunun korunması için emek verdiğini söyleyerek, "Zor koşullarda bu mücadeleyi veriyoruz. Eleştirel ortamdan çıkılarak, mevcut şartlar göz önüne alınarak hareket edilmelidir. Düz bir uzman bakışıyla değil, yüreğinizle, bilincinizle, gelecek umuduyla bu topluma bakın,"dedi.

Toplantının ardından uzmanların katılımıyla İç Kale ve Surlar inceleme gezisi yapıldı.