ÇEKÜL’ün “MİRAS”ı YAPEX Restorasyon Fuarında | ÇEKÜL

ÇEKÜL’ün “MİRAS”ı YAPEX Restorasyon Fuarında

23.10.2019

YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarının 9’uncusu için 6-7-8 Kasım tarihlerinde Antalya’da, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen tarihi belediyeler ve koruma alanında emek veren meslek uzmanları, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, sektör firmalarının temsilcileri biraraya gelecek.

Akdeniz Tanıtım ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğinde düzenlenen fuarda açılan stantlar, yapılan panel ve çalıştaylar, kültürel mirasın korunmasında yeni yaklaşımların belirlenmesi ve ortak akılda buluşulması için zemin hazırlıyor. Tarihi belediyelerin koruma projelerini anlattıkları stantlarla, bilgi alışverişi ve paylaşım ortamı destekleniyor. ÇEKÜL Vakfı uzmanları da, belediyelerde çalışan teknik kadrolar ve KUDEB ekipleriyle buluşma ve projelerini değerlendirme imkânı buluyor.

Bu yıl Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde yapılacak fuarın en önemli özelliklerinden biri de koruma çalışmalarını belgeleyen yayınlara, onu üretenlerin anlatımıyla ulaşabilmek. Bu yayınlar arasında yer alan ve ÇEKÜL Yayınlarından çıkan MİRAS kitabı da ÇEKÜL standından fuar süresince edinilebilir. Türkiye’deki koruma tarihinin belgesi niteliğindeki kitap, ÇEKÜL’ün ürettikleri üzerinden koruma politikalarına bir pencere açıyor.

Korumanın tarihi

Türkiye’de 1970’lerde Safranbolu’da başlayan kültürel mirasın korunması hareketi, pek çok uzman ve gönüllünün katılımıyla büyüyerek 50 yılda tüm Anadolu’ya yayıldı. Koruma hareketine öncülük eden ÇEKÜL Vakfı, yarım yüzyıllık bu tarihe ışık tutacak, kaynak niteliğinde bir kitap yayımladı: MİRAS. Kitap,  tarihi kentlerde “yıkım” sürecinden “koruma” bilincine nasıl geçildiğini, ÇEKÜL Vakfının yürüttüğü mücadele eşliğinde paylaşıyor. Uzmanların tanıklık ve katkılarıyla; koruma tarihinden arşiv değeri taşıyan bilgi ve belgelerin yer aldığı kaynak niteliğindeki kitap, ÇEKÜL Vakfının doğasıyla paralel, geniş kapsamlı ve çok bileşenli bir çalışmanın ürünü.

MİRAS, koruma bilincinin köklenmesi, giderek gelişmesi ve geniş bir ağa yayılmasında öncü rol üstlenen ÇEKÜL’ün yolculuğu olduğu kadar, Türkiye’nin “doğal-tarihsel-kültürel” varlıklarının geçirdiği evrelerinin de hikâyesi. Bu anlatım ilerlediği süreçte bazı önemli dönüm noktalarını esas aldı. “Doğa ve Kültürle Varız!” ilkesiyle yola çıkan ÇEKÜL Vakfı, kamu-yerel-sivil-özel kesimleri buluşturmanın hayati önemine inandı, bu kesimleri kesiştiren bir dil ve davranış içinde oldu. Bütüncül koruma kavramını, koruma yaklaşımının temeline yerleştiren ÇEKÜL, aynı anda pek çok alanda etkinlik gösterdi. Doğa, kültür, eğitim, örgütlenme ve tanıtım başlıklarında disipline olan ÇEKÜL Vakfı, bugün hâlâ canlı bir biçimde anımsanan pek çok çalışmaya öncülük yaptı.

Esra Karataş Büke’nin yazıp, Erkal Yavi’nin tasarladığı kitap, 5 bölümden oluşuyor ve farklı ölçeklerde yürütülen çalışmalara olduğu kadar; insan-kültür ilişkisine, örgütlülüğe, eğitime ve bütüncül yaklaşımın anlamına ışık tutuyor.

Kitabı edinmek için tıklayın

YAPEX programına erişmek için tıklayın

Haber İçin Dosyalar: