ÇEKÜL Vakfı Deprem Kentleri İçin Bakanlık Ziyaretinde | ÇEKÜL

ÇEKÜL Vakfı Deprem Kentleri İçin Bakanlık Ziyaretinde

13.09.2023

ÇEKÜL Vakfı heyeti, 6 Eylül Çarşamba günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile makamında bir görüşme gerçekleştirdi. ÇEKÜL Başkan Vekili ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Mithat Kırayoğlu, ÇEKÜL Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyeleri Namık Kemal Döleneken ve Erden Güven ile ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları Koordinatörü Ahmet Onur Altun’un katıldığı görüşmede deprem bölgesinde yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. 

ÇEKÜL heyeti, depremden etkilenen 11 kentin önemli bir kültür havzasının parçası olduğunun altını çizerek, enkaz kaldırma çalışmaları ile kentlerin yeniden inşası sürecinde tarihi dokunun korunmasının ve yaşatılmasının önemini dile getirdi. Özellikle tarihi alanlarda tescilli ve tescilli olmayan özgün yapıların nitelikli elemanlarının ayrıştırılarak kaldırılması konusunda en büyük sorumluluğun bakanlıkta olduğunu hatırlattı. Pek çok sivil toplum örgütünün farklı platformlarda dile getirdiği kaygıları Bakan Özhaseki’ye ileten ÇEKÜL heyeti, bakanlığın alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Sivil toplumun sesi duyulmalı

Deprem bölgesinde hızlı şekilde hareket edilmesinin önemi bir yana, kentlerin yeniden inşası sürecinde sivil toplumun mutlaka karar alma ve uygulama süreçlerine dâhil edilmesi gerektiği, ÇEKÜL’ün kültürel mirasın korunması için üzerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduğu belirtildi. Deprem bölgesindeki kentlerde devam eden çalışmalarını Bakan Özhaseki ile paylaşan heyet, ÇEKÜL’ün uzman ve gönüllülerinin sürece aktif katılım taleplerini iletti. Geçmişte iki dönem Tarihi Kentler Birliği başkanlığı da yapan Bakan Özhaseki, doğal ve kültürel mirasın korunmasına yönelik kaygı ve önerilerin dikkate alınacağını ve değerlendirileceğini ifade etti.