ÇEKÜL'in Online Koleksiyonu Büyüyor | ÇEKÜL

ÇEKÜL Online Koleksiyonu Büyüyor

05.11.2020

ÇEKÜL Vakfı, doğal ve kültürel mirasın korunması ve yaşatılması alanında yürüttüğü çalışmalarını uzmanların katkısıyla  çeşitli başlıklar altında sürdürmeye devam ediyor. Bazı kitap çalışmalarını ve alanda yürüttüğü araştırmaların raporlarını ÇEKÜL Dükkan (www.cekuldukkan.org)  üzerinde online erişime açan ÇEKÜL'ün kitap rafına pandemi döneminde bir yenisi daha eklendi: Kırsal Mirasın İzinde. Online kitap ve diğer ÇEKÜL Yayınlarına https://www.cekuldukkan.org/Cekul-Yayinlari/2 adresinden ulaşabilirsiniz. Tamamı ücretsiz olarak erişime açılan bu kitapların her biri, ÇEKÜL Vakfının doğal ve kültürel miras alanında yürüttüğü çalışmalardan ilham aldı. Dileriz, kitaplar da doğal ve kültürel mirası korumak isteyenlere ilham verir.


KIRSAL MİRASIN İZİNDE

ÇEKÜL Vakfının, Tarihi Kentler Birliğinin desteğiyle 2019 yılında yürüttüğü Kırsal Miras Programının kapsamlı raporu Kırsal Mirasın İzinde başlığıyla erişime açıldı. Kalkış noktasını ÇEKÜL Vakfının “Köyler Yaşamalıdır” sloganıyla belirleyen, saha çalışmaları ve paydaş toplantılarıyla kurgulanan program kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesinden 38 köyde araştırmalar yapıldı; günümüzde köylerin kültürel politikaları perspektifinden bir panoramasının çizilmesi, gelecekte sürdürülebilir modellerin gelişimi için gerekli bilginin sağlanması amaçlandı. Kırsal yerleşkelerin günümüzdeki dönüşümüne odaklanan program kapsamında, kırsal mirasın korunmasında etkili olan faktörler incelendi, bu etkilerin kentsel koruma politikalarıyla kesişim noktalarında verdiği tepkiler tespit edilmeye çalışıldı. Kitap, kırsal yaşam alanlarının koruma eksenindeki durumuna yönelik objektif bir saha okuması yapıyor.

Kitaba ulaşmak için tıklayınız

 


İSTANBUL’UN TARİHİ YAPILARI BOYAMA KİTABI

ÇEKÜL'ün online kitap koleksiyonundaki kitaplardan bir diğeri de İstanbul’un Tarihi Yapıları Boyama Kitabı. Kitap, suluboya ya da kuru kalem boyama önerisiyle, Y. Metin Keskin’in çizdiği İstanbul’dan dokuz tarihi yapının desenini içeriyor. Kitapta yer alan Beyoğlu'ndaki ÇEKÜL Evi, Birinci Vakıf Han, Galata Kulesi, Kadıköy, Kapalıçarşı Mercan Çeşme, Kız Kulesi, Ostrorog Yalısı, Amcazede Yalısı, Ortaköy Camisi, Haseki Hürrem Sultan Hamamına yine yakından bakacağız ama bu kez renklendirmek için! Yapıların hikâyelerini de kitabın sonunda bulunan derlemeyle okumak mümkün.

Kitaba ulaşmak için tıklayınız

 


BAHÇECİNİN EL KİTABI

Bir diğer online kitapsa, Bahçecinin El Kitabı. Kentlerde kendi bahçelerini yaratmak isteyenler için bir kılavuz kitap olan Bahçecinin El Kitabı, hem taze bir başlangıç için cesaret veriyor hem de okuru, dünyadan örneklerle “kent bahçeleri” kavramının geniş sınırlarında bir gezintiye davet ediyor. Kitap, ÇEKÜL Vakfı uzmanlarının uygulama örneklerinden beslendi.

Kitaba ulaşmak için tıklayınız