ÇEKÜL Akademi Bölgesel Eğitim Programı Devam Ediyor | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Bölgesel Eğitim Programı Devam Ediyor

21.09.2023

ÇEKÜL Akademi Alanda Eğitim Programı kapsamında gerçekleşen Yapı Özelliklerine Göre Müdahale Teknikleri eğitimi, 14-15 Eylül’de Ankara’da yapıldı. Van Koruma Kurulu üyesi olan restorasyon uzmanı ve yüksek mimar A. Nüvit Bayar’ın yürütücülüğündeki eğitime Altındağ, Gümüşhacıköy, Konya Büyükşehir, Alaşehir, Ankara Büyükşehir belediyelerinden koruma alanında çalışan 23 uzman katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş’in açılış konuşmasıyla başlayan eğitim, Ankara Kent Konseyi binasında gerçekleşti. Açılışın ardından yapılan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi uzmanlarının “Ankara’nın Kültürel Mirası” başlıklı sunumu ilgiyle izlendi.

Tarihin farklı dönemlerinden nitelikli örnekler

A. Nüvit Bayar, Tarihi Yapılarda Onarım İlke ve Esasları ana başlığı altında genel tanımlardan bahsetti ve eser belgeleme çalışmalarına vurgu yaptı. Rölöve, restitüsyon, yerinde inceleme, görsel belgeleme ve analizler hakkında detaylı örnekler vererek; kerpiç, ahşap, taş yapılarda kullanılan malzeme türleri ve yapım tekniklerini anlattı. Bütünleme, yenileme, rekonstrüksiyon kavramlarını katılımcılarla birlikte inceledi. Eğitimin ikinci gününde, bizzat çalıştığı restorasyon projelerini aktaran Nüvit Bayar, kendi deneyimlerini de paylaştı.

Öğleden sonra hep birlikte saha gezisi yapıldı; yürütücülüğünü Ankara Büyükşehir Belediyesinin üstlendiği 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu restorasyon alanı ve hemen yanındaki, yaklaşık 17 bin metrekarelik alanda hayata geçirilmekte olan arkeopark ziyaret edildi. Arkeopark alanında arkeolojik kazıların ve Ankara Kalesi surlarının bakım ve onarım çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Ankara İç Kale Sokak Sağlıklaştırma Uygulamaları alanı da yerinde incelendi.

Tarihi Kentler Birliği üye belediyeleri için bölgesel olarak gerçekleştirilen eğitimde katılımcılar; tarihi yapılara farklı bir gözle bakmayı, yapıya göre farklı restorasyon yaklaşımlarının gerektiğini; restorasyon, restitüsyon ve rekonstrüksiyon uygulamalarının önceliklerini, yapının özgünlüğüne göre malzeme seçiminin ve yapının kimliğine uygun uygulamaların nasıl olması gerektiğini, güçlendirme ve tamamlama imalatları, uygulamalarda yapılan hatalar ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi aldı.