Çanakkale Kent Müzelerini tartıştı | ÇEKÜL

Çanakkale Kent Müzelerini tartıştı

22.03.2011

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, kuruluşunun ikinci yıldönümü nedeniyle önemli bir toplantıya esin kaynağı oldu. 5-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen “Çanakkale Müzeler Buluşması 3”te kent müzeleri ayrıntılı olarak konuşuldu.

Etkinliğin birinci gününde katılımcılar Çanakkale Deniz Müzesi Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Koordinatörü Cevat İnce’nin yaptığı sunum ile başlayan gün, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşması ile devam etti. Açılış konuşmalarının ardından başlayan birinci oturumda önce Uluslararası Kent Müzeleri Birliği Dönem Başkanı Suay Aksoy söz aldı. Farklı ülkelerin yaklaşımlarını örneklerle konuklara aktaran Aksoy, her kentin kendi yaşadıkları üzerinden bir müze ve sergi dili oluşturduğunu söyledi. Aksoy ayrıca birçok müzenin düzenlediği toplantı ve sergilerle yalnızca geçmişe değil geleceğe yönelik sorular sormaya ve çözüm önerileri üretmeye başladıklarını belirtti. İkinci oturumda ise bu kez ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Tarihi Kentler Birliği (TKB) süresince gerçekleştirilen çalışmalarıyla birlikte kent ve kentlilik kavramları üzerinden “Kent müzeleri nasıl olmalıdır?” sorusuna altlık oluşturacak bilgiler verdi. Dinleyiciler toplantı bitimindeki soru-cevap bölümü ile düşüncelerini buluşmaya aktarma olanağı buldular.

Buluşmanın ikinci gününde Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin yaptığı çalışmalar gündeme getirildi; bu noktadan yola çıkarak geleceğe yönelik önermeler, müze ve müzecilik tartışıldı.

“Çanakkale Müzeler Buluşması 3”e katılanlar kent açısından anlam taşıyan bir sergiyi de gezdiler. Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’ndeki sergi, bir süre önce hayatını kaybeden Kent Müzesi Kurucu Yürütme Kurulu Üyesi Eyüp Görgüler’in anısına düzenlenmişti. Müzenin süreli sergi salonuna da Çanakkale’ye katkılarından dolayı Eyüp Görgüler adı verildi. Yazı ve fotoğrafların yer aldığı “Kentte Eyüp Görgüler” adını taşıyan bu sergi, müzenin açılışından bu yana düzenlenen 13. sergi olma özelliğini taşıyor.

“Çanakkale Müzeler Buluşması 3”, artık Türkiye’nin pek çok yerinde kent müzesine duyarlı yaklaşıldığının bir göstergesi; ilerleyen dönemde konunun sürekli gündemde kalacağının da…