BURSA KENT MÜZESİ | ÇEKÜL

BURSA KENT MÜZESİ

22.02.2004

Ayşe Kaya'nın objektifinden Müze'nin Bursalı'larla birlikte açıldığı gün...

Bursa Büyük Şehir Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Erdoğan Bilenser, www.bilenser.com 'da Müze hakkında şunları söylüyor:

Değerli hemşehrilerim,


Cumhuriyet Alanı'ndaki eski adliye binasını restore ederek Kent Müzesi haline dönüştürmek için yaptığımız çalışmalar son aşamasına geldi. Gelecek ay ziyaretçilere açılacak olan bu örnek proje için 3.5 trilyon liralık bir harcama yapmış olacağız. Böylelikle 4000 yıllık geçmişe sahip Bursa, burada konuşacak.

3.5 trilyonluk tarihi ve kültürel miras projesi ile, 4000 yıllık geçmişe sahip Bursa artık bu müzede konuşacak ve geçmişiyle birlikte burada yaşayacak. Müzede, sergi standları, canlandırma ve efektler, Bursa'nın ticaretinden tekstiline, geleneklerinden bilgi ve belgesine kadar geçmişiyle bugününün buluşacağı bir çok şey sunulacak.

“Yaşayan Kent, Yaşayan Müze' sloganına sahip projemiz, Bursa Araştırmaları Vakfı'nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Son derece titizlikle tasarlanan müzemiz, bundan böyle dünyadan gelenlere ve Bursa'da yaşayanlara bambaşka bir heyecan verecek.

Ne kadar gurur duysak az. Çünkü bu proje Türkiye'de bir ilk ve bu gururla projeyi, başkanlığını yaptığım Tarihi Kentler Birliği'nin gündemine taşıdık.

Bundan böyle Bursa da konuşacak. Geçmişten bugüne geçen zaman nedeniyle söyleyecekleri olacak. Harcamanın tutarı, projenin önemi açısından da değerlendirilmelidir. 3.5 trilyon lirayla böyle bir projenin yurtdışında ancak tasarımını yaptırabilirsiniz.

Biraz da proje içeriği ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Binanın 2 katında, sergi standları bulunacak. Yeraltı katında ise geleneksel el sanatları ve ticaretinin tanıtımına ilişkin çarşı düzenlemeleri yer alacak. Bursa Kent Müzesi'ne türbeleri Bursa'da olan 5 padişaha ait heykeller konulacak ve 8 metrekarelik bir platformda, Bursa kent geneli kesitsel olarak izlenebilecek. Standlardaki kulaklıklar sayesinde, bilgiler İngilizce de sunulacak.

Bursamıza hayırlı uğurlu olsun.
Saygılarımla
Erdoğan BİLENSER
Bursa Büyükşehir
Belediye Başkanı

__________________________

Not: ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in bu projeyi de içeren, Bursanın Çağrısı başlıklı yazısı da bu Haftanın Yazısında okunabilir:

http://www.cekulvakfi.org.tr/etkinlik/haftaninYazisi.asp?id=25