Birgi 2011 Çalıştayı 2 Eylül’de başlıyor! | ÇEKÜL

Birgi 2011 Çalıştayı 2 Eylül’de başlıyor!

25.08.2011

Celal Bayar Üniversitesi ve ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile yürütülen “Küçük Menderes Havzası Projesi” kapsamında düzenlenen Birgi Çalıştayı’nın beşincisi bu yıl 2-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Sondaj ve örnekleme çalışmalarının yanında Birgi ve Küçük Menderes Havzası’nın Paleocoğrafya ve yerleşim tarihi belgeseli de hazırlanacak.

Proje yürütücüsü, ÇEKÜL Birgi gönüllüsü, Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Vardar ve ÇEKÜL Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek, bu yıl planlanan çalışmalarla bilimsel ve görsel bir envanter oluşturulacağının bilgisini verdi.

Çalıştay, Paleocoğrafya araştırmaları, Birgi kültür-eğitim programı ve belgesel çekimi olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Beytiköy, Dağcı, Ortaköy, Kumkuyu,  Yolüstü, İlkkurşın, Günlüce, Lübbey, Birgi mevkilerinde sondaj çalışması yapılarak sediman-toprak örnekleri alınacak.

2002 yılından bu yana Birgi ve Küçük Menderes Havzası’nda detaylı araştırmalar yapan Serdar Vardar, yapılan çalışmaların havza bütünü için önemli bilimsel veriler ortaya koyduğunu söyledi. Vardar, 2007 yılında projelendirilen ve 2010 yılında ÇEKÜL Küçük Menderes Araştırmaları Merkezi’nin kurulması ile “Birgi Çalıştayı” olarak devam eden araştırmaların Bozdağlar ve Birgi merkezli yapıldığını belirtti. Ödemiş Kaymakamlığı’nın, başından beri destek verdiğini söyleyerek, yerel desteğin artması gerektiğini vurguladı.

Emin Başaranbilek ise, Birgi’den doğan koruma çalışmalarının havza bütününe güçlenerek yayıldığını, Celal Bayar Üniversitesi – ÇEKÜL Vakfı işbirliği’nin Türkiye için örnek bir model oluşturduğunu belirtti. Geçen yıl yayımlanan KÜMAR/Küçük Menderes Araştırmaları kitabının bu işbirliği ile ortaya çıktığını ve araştırma merkezinin ilk ürünü olduğunu vurguladı. Kitabın yeni cildi ise önümüzdeki yıl hazırlanacak. Başaranbilek ayrıca Bozdağ için de bir kitap hazırlanacağını söyledi.

"Birgi’de doğal ve kültürel koruma ve tanıtımda eğitimin önemi” konulu panel ise 4 Eylül’de saat 21:30’da ÇEKÜL Çevre-Kültür Evi’nin yanındaki kahvede yapılacak. Serdar Vardar ÇEKÜL Vakfı’nın "Kentler Çocuklarındır programı", İbrahim Varol "Birgi eğitim programı", Emin Başaranbilek "Koruma ve kentsel kimlik", Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener ise "Korumanın yerel yönetim perspektifi" başlıklı konuşma yapacak. Panele Tarihi Kentler Birliği’nin yeni üyesi olan Gördes’in Kayacık beldesinden yerel yönetim ve STK temsilcilerinden oluşan bir ekip katılacak. Birgi modelinin Gediz Havzası için benzer bir örneğinin uygulanması tartışılacak. Panele İlköğretim Okulu öğretmenleri de davet edildi.

Çalıştay ekibi:

Öğretim Görevlisi Serdar Vardar     (Proje Yürütücüsü)

Öğretim Görevlisi Gökhan Yıldız    (İllüstrasyon Uzmanı)

Araştırma Görevlisi İbrahim Varol  (Eğitim Programı Yürütücüsü)

Mustafa Tunç                                 (Belgesel Yönetmeni ve WEB tasarımcısı)

Emine Türk                                     (Belgesel Katalog-Asistanı)

Emin Başaranbilek                          (ÇEKÜL Vakfı'nı temsilen Proje Koordinatörü)