Trabzon'da Tiyatro | ÇEKÜL

Başlangıçtan Halkevlerine Trabzon'da Tiyatro

08.08.2018

Her hafta bir kitap serimizde bu hafta Başlangıçtan Halkevlerine Trabzon'da Tiyatro kitabını inceliyoruz.

Karadeniz’in en önemli kentlerinden olan Trabzon, ticaret yolları üzerinde bulunması sebebiyle, farklı kültürlerin etkileşiminin yaşandığı, kültürel anlamda gelişen önemli bir liman kenti olmuştur. Bir taşra kenti olmasına rağmen Trabzon, İzmir, İstanbul, Selanik gibi kentlerle birlikte kültürel anlamda oldukça zengin bir birikime sahip olmuştur. Trabzon 19. yüzyılın sonlarında İstanbul, İzmir, Bursa gibi kentlerin yanında bir tiyatro binası bulunan nadir yerlerden biridir. Osmanlı’nın bıraktığı tiyatro mirası Cumhuriyet Döneminde de devam ettirilmiştir. Erken Cumhuriyet döneminde kurulan Halkevleri tiyatro kültüründe önemli rol oynamıştır. Trabzon Halkevi açıldıktan sonra, birçok oyun sahnelenmiştir.  Ankara’dan sonra en çok oyun Trabzon Halkevi’nde sahnelenmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Ömer İskender Tuluk ve Veysel Usta tarafından kaleme alınan kitap, 19. yüzyıldan Halkevlerine kadar olan dönemde, Trabzon’da tiyatro faaliyetlerini, kent kültürü ve kimliğine sahip olan Trabzon’un kültür hayatındaki rolünü ayrıntılı olarak ele alıyor. Trabzon’a ilişkin literatürde kent kimliği çerçevesinde kaleme alınan değerlendirmelerin tiyatro bağlamındaki arka planının ortaya çıkarılması amaçlanmış.

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiye ve katalog tarama sistemine http://cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi adresinden erişebilirsiniz.

Her hafta bir kitap serisine ulaşmak için:

Twitter: #HerHaftaBirKitap

Instagram: #CEKULBilgiBelgeMerkezi