Aydın’da koruma hareketi başlıyor! | ÇEKÜL

Aydın’da koruma hareketi başlıyor!

07.10.2011

Zeytin, incir ve kestane ağaçlarının dağları tepeleri kapladığı, her taşın altından bir arkeolojik değerin çıktığı, Aydınoğulları Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet mirası yapılarının varlığıyla Aydın kenti, koruma hareketini başlatmaya karar verdi. Geçen aylarda Birgi ÇEKÜL Çevre ve Kültür Evi’ni ziyaret ederek ÇEKÜL Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek’ten bilgi alan ve koruma çalışmalarını yerinde inceleyen Aydın heyeti ilk adımı Birgi’de atmıştı. Aydın kenti, ilçe ve köyleriyle birlikte yol alacak.

Aydın Valiliği, Belediyesi, Mimarlar Odası, Ticaret Odası, Adnan Menderes Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası, sivil örgütlerin temsilcileri gibi pek çok kurum 5-6 Ekim’de düzenlenen bir dizi etkinlik ve toplantıda bir araya geldi.

Mimarlık Haftası nedeniyle düzenlenen panel, fotoğraf sergisi ve kent inceleme gezisi için Aydın Mimarlar Odası ve Aydın Ticaret Odası’nın davetlisi olarak kente giden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ece Müftüoğlu Narcy yerel aktörlerle dolu dolu iki gün geçirdi.

Kentin kaderini değiştirecek bu iki gün, Aydın Valisi Kerem Al’a yapılan ziyaretle başladı. Vali Al, Aydın’daki koruma hareketine gereken tüm desteği sağlayacağını, oluşturulacak komisyonda Valilik ve Özel İdare ekiplerinin de yer alacaklarını vurguladı. Aydın’daki kamu-yerel-sivil-özel birlikteliği Vali Al’ın önderliğinde sağlanacak ve Aydın’da bütüncül ve katılımcı bir koruma hareketi başlayacak.

Vali Kerem Al, Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panele de katılarak yapılacak çalışmaların destekçisi ve takipçisi olacağının mesajını verdi. Aydın Mimarlar Odası Başkanı Nüket Akgönül Yoğurtçu yaptığı açılış konuşmasında Vali Al’ın göreve başlaması ve Prof. Dr. Metin Sözen’in kente gelmesiyle adımları atılan koruma hareketinin içinde olacaklarını söyledi. Yoğurtçu, Mimarlar Odası olarak ÇEKÜL Temsilcisi mimar Nilüfer Öztürk’ün ve Ticaret Odası’nın destekleriyle bu organizasyonu yaptıklarını vurgulayarak teşekkür etti. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise konuşmasında mimarlık mesleğinin gelişim sürecine vurgu yaptı. Başlayacak koruma çalışmalarına destek sözü verenlerin her zaman Belediye olarak yanlarında olacağını vurguladı. Toplantıya Eski Eseleri Koruma Derneği temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelde, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm Aydın’da korunan ve korunamayan kültürel varlıkları hakkında bilgi verirken, ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü Emin Başaranbilek ise havza boyutunda koruma çalışmalarını Birgi örneği üzerinden anlattı. Panelde Prof. Dr. Metin Sözen de bir değerlendirme konuşması yaptı. Sözen, kurumlar arası işbirliğinin önemine dikkat çekerek, Aydın’da kaybedilen zamanın hızlı bir şekilde telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

Etkinliklerin ikinci günü sabah başlayan inceleme gezisinde korunması ve yeniden işlevlendirilmesi gereken alanlar tespit edildi. 2012 yılı sonuna kadar hazırlanması planlanan eylem planında öncelikli hedeflerin belirlenmesi için hazırlıklar yapıldı.

Sanat tarihçi Mükerrem Kürüm, Tralleis Antik Kenti ve Jimnasyum alanı hakkında bilgi verirken

Prof. Dr. Metin Sözen önderliğinde yapılan inceleme gezisinde Tralleis Antik Kenti ve Jimnasyum alanı incelendi. Mükerrem Kürüm’ün rehberliğinde yapılan inceleme gezisinde kubbe süslemeleriyle değerli Cihanoğlu Cami ve Külliyesi, Köprülü Mahallesi, Farabi Caddesi, Gümrükönü Hanı, Arasta ve Nasuh Paşa Hanı incelendi; kent merkezinde oluşturulacak kültür güzergâhında yer alan cadde ve sokaklar tespit edildi.

Tüm kesimlerin bir araya gelerek yürütüleceği koruma-yaşatma çalışmaları 2012 yılı sonuna kadar projelendirilecek. Aydın Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gümrükönü Hanı’nda başlattığı restorasyon projesi Aydın’daki hareketin öncüsü olacak.

Jimnasyum

Jimnasyum giriş kapısı: Üç Kapılar

Macar ustalar tarafından yapılmış Rıfat Bey Konağı. Günümüzde lokanta olarak hizmet veriyor.

(Soldan sağa) Belediye Başkan Yrd. Ahmet Gümüş, Aydın Mimarlar Odası Başkanı Nüket Akgönül Yoğurtçu, Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Havva Çetintürk ve Prof. Dr. Metin Sözen derneğin bürosunda..

Nasuh Paşa Hanı önü

Gümrükönü Hanı, Ticaret Odası tarafından restore edilecek