AĞIRNAS ÇOCUKLARINDIR | ÇEKÜL

AĞIRNAS ÇOCUKLARINDIR

12.07.2006

ÇEKÜL Vakfı tarafından Ağırnas Belediyesi işbirliğiyle Ağırnas'ta Kentler Çocuklarındır projesi kapsamında bir kültürel eğitim programı düzenlemeye başladı. 11-14 Temmuz 2006 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik Ağırnas'ın kültürel birikiminin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik uzun soluklu mücadelemizin önemli adımlarından birini oluşturuyor.

Kültürel eğitim programının başlamasıyla, şehir planlama bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği çalıştayın ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin sürdürdüğü heykel çalışmalarının Ağırnas'taki projelerimize getirdiği “gençlik aşısına” bir de çocukların gülücüklerini ve neşesini ekledik. 17 küçük Ağırnaslı'nın çekingenliği kısa sürdü. Eğitim programı Çiğdem ablalarının programın içeriğini ve ÇEKÜL Vakfı’nın inandığı değerleri anlatmasıyla başladı. Daha öğlen olmadan, çocuklar üniversiteli ağabeylerinin ve ablalarının çalıştığı yeni belediye binasının çalışma odalarında boy gösterdiler. Meraklı gözler ve cin gibi sorular karşısında üniversiteli gençler neden Ağırnas'ta olduklarını, amaçlarını ve sürdürdükleri çalışmalarını anlattılar.

Öğleden sonra çocuklarla Ağırnas'ın sokaklarındaydık. Tam anlamıyla
altına üstüne getirdik Ağırnas'ın: Mimar Sinan evi, taş duvarlı sokaklar, meydan çeşmeleri ve yer altı şehri. Her gün içinde bulundukları bu mekânları çocuklar sorgulayarak gezmeye başladılar. Sahip oldukları kültürel mirasın eşsiz değerini, ve bunun onların küçük omuzlarına getirdiği ağır sorumluluğunu göstermeye çalıştık
onlara. Eğitim programı sadece dört gün sürecek ama biz, Ağırnas halkını, Türkiye'nin dört bir yanından gelen üniversiteli gönüllüleri ve şimdi de Ağırnas'ın geleceği çocukları aramıza katarak, bu uzun yolda yorulmadan yürümeğe devam edeceğiz.

Ahmet Sezgin, Ağırnas, 11 Temmuz 2006