Ağaçların Dilinden | ÇEKÜL

Ağaçların Dilinden

22.05.2018

Her hafta bir kitap serimizde bu hafta Ağaçların Dilinden kitabını inceliyoruz.

Ağaçların Dilinden kitabı, dünyamızın milyonlarca yıl öncesinden günümüze uzanan hikâyesini ağaçların dilinden anlatan, onların var olma hikâyelerine, özelliklerine yer veren bir kaynak niteliğinde. Ortaokul çağından itibaren öğrencilerin de rahatlıkla anlayabileceği bir dille kaleme alınan 182 sayfalık kitap, birçok renkli fotoğraf ve grafikle destekleniyor.

Doğanın uyandığı, ağaçların yaprak ve meyvelerinin çıkmaya başladığı bu günlerde, kitap doğadaki rehberiniz olabilir. Ağaçların Dilinden kitabını www.cekuldukkan.org  adresinden online, telefonla (0212 249 64 64 ) ya da ÇEKÜL Evini ziyaret ederek edinebilirsiniz. 

Kitapta 4,5 milyar yıllık kısa tarihimiz, taşlaşma, kömürleşme hikâyemiz, neden bu kadar çeşitliyiz, nasıl büyürüz, çoğalırız, bölgelerimize göre ormanlarımız, Anadolu’nun kayıp yerlileri, Anadolu’nun günümüzdeki yerlileri, iklim değişikliği ve ağaçlar gibi başlıklar altında detaylı bilgiler veriliyor.    

Mabet ağacı, sekoya, mamut ağacı, bataklık servisi, çin su melezi, arokaryagiller, çam, kızılçam gibi yaşayan ve kaybolmuş birçok türü, Ağaçların Dilinden kitabı ile tanımak mümkün.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından kaleme alınan Ağaçların Dilinden kitabı ÇEKÜL Vakfı Yayınlarından çıktı. Kitabın basılmasına Aydın Doğan Vakfı destek verdi.

Kitabın yazarı Akkemik, ağaç ve ormanlara karşı son yıllarda gelişen koruma davranışının, kitapta yer alan bilgilerle pekişmesini hedefliyor. “Onlar biz olmadan yaşıyorlar; fakat biz onlar olmadan yaşayamayız. Onları tanıyarak hak ettikleri değeri vermemiz gerektiğine inanıyorum” diyerek ilk söz yazısında okuyucuya sesleniyor.

ÇEKÜL Vakfının 1992 yılından bu yana kesintisiz sürdürdüğü ağaçlandırma çalışmaları, Türkiye’nin en kalıcı, dahası geniş yurttaş kitlesinin gönülden katıldığı ve benimsediği, heyecanını hiç kaybetmeden bugünlere ulaşan en kapsamlı bilinçlendirme çalışması olarak devam ediyor. Canlı sistemin en değerli varlıklarından biri olan ağaçların insanla buluşturulmasında, vakfın yaklaşımını destekleyen bu eser, ağaçları tanımak isteyen tüm doğaseverler için bir giriş niteliği taşıyor.

 

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiye ve katalog tarama sistemine http://cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi adresinden erişebilirsiniz.

 

Her hafta bir kitap serisine ulaşmak için:

Twitter: #HerHaftaBirKitap

Instagram: #CEKULBilgiBelgeMerkezi