92 Ormanı 30 yaşında! | ÇEKÜL

92 Ormanı 30 yaşında!

28.11.2022

Bundan tam 30 yıl önce, 22 bin İstanbullunun desteğiyle 100 bin fidan diktik. Kavacık’ta yaklaşık bir ay boyunca devam eden ağaçlandırma çalışmaları, ÇEKÜL gönüllüleri sayesinde yıllar içinde çoğalmaya devam etti. O fidanlar birer yetişkin ağaç oldu, şimdi 92 Ormanının 30. yaşını kutluyoruz.

92 Ormanı, ÇEKÜL’ün ilk büyük ağaçlandırma projesiydi ve geniş kitlelere yayılarak Türkiye’nin birçok yerinden; doğayı korumak ve geleceğe güzel bir iz bırakmak isteyen herkes tarafından desteklendi.

Umut ve Dayanışma

 “Yaşamı korumak, yaşatarak korumak” ilkesi, kültürel mirası koruma çalışmalarımız için bize yol gösterirken, doğal mirasımız Kuzey Ormanları o sıralarda tehlike altındaydı. İstanbul’a yapılacak ikinci köprünün inşaat çalışmaları, kaçak yapılaşmayı tetikliyordu. Olumsuz etkileri önleyebilmek ve kent içinde nefes alabileceğimiz alanlar yaratmak amacıyla, tüm kentlilerin hakkını gözeterek yola çıkıldı. ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Betül Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Aysel Ekşi’nin girişimleriyle, kentsel gelişmenin tehdit edildiği Beykoz Kavacık’taki bir alan ormana dönüştürüldü.

Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, Orman Bakanlığı Marmara Bölgesi Genel Müdürlüğü ve Alemdağ Orman İşletmesi ile teknik işbirliği yapıldı ve 1-31 Mart 1992 tarihleri arasında her gün, binlerce doğasever alana otobüslerle gelerek fidan dikimi için çalıştı. 170 hektar alana 102 bin 500 akasya, meşe, dişbudak, erguvan ve akçaağaç fidanı dikildi.

Fidanlarımız Boyumuzu Aşıyor!

2015 yılında 92 Ormanına Aysel Ekşi, Kaya Turgut ve Sevgi Turgut anısına 2 bin fidan daha diktik. Dayanışmanın büyüttüğü, çabaların yeşerdiği ormanımızı bugün yeniden ziyaret ettik ve hepiniz için selam götürdük. Kente nefes olan, koruma alanında çalışan bizlere azim veren 92 Ormanı da size selam söylüyor.

ÇEKÜL Bilgi Ağacının hazırladığı “bingo” oyunu oynayarak, ormanımızın hikâyesini, bitki çeşitliliğini yeniden hatırladık. ÇEKÜL gönüllülerine ve çalışanlarına; Kanlıca Orman İşletme Müdürü Erdinç Kurt, Kanlıca Orman Ağaçlandırma Şefi Mehmet Ergin Kabalcı, Kanlıca Orman İşletme Şefi Neslihan Çelik eşlik etti; bakım ve koruma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ağaçlandırma çalışmalarımıza ilk yıllarından bu yana desteğini esirgemeyen Nazlı İmre’ye, Besim Özyurt’a, Sevinç Baliç’e, Mehmet Yaman’a, Hüsniye Özatalay’a, Devrim Yaman ve tüm gönüllülerimize teşekkür ederiz.

Birlikte nice mutlu yaşlar!

ÇEKÜL Vakfının ağaçlandırma çalışmaları 7 Ağaç Ormanları ile devam ediyor.

7 Ağaç Ormanlarına fidan bağışlamak için:

https://www.cekuldukkan.org/Herkese-7-Agac_24.html

Güncel dikim sahamız Balıkesir İvrindi, Kocaeli Köyü mevkisindedir.