E-Blten, Say 16, Ekim 2008

Aydnoullar Beylii, Kk Menderes Havzas
Gnlllerini Bir Araya Getirdi

EKL Vakfnn koordinasyonunda hazrlanan Aydnoullar Beylii 700. Yl Kutlamalar Birgi, demi ve Tirede dzenlenen etkinlikler dizisiyle gerekleti. Aydnoullar Beyliinden Kk Menderes Havza Birlii'ne ulaan birliktelik ve ortaklk duygular yeniden canland. Kutlamalar erevesinde yaplan kent gezileri ve panellerde, havza boyutunda kalknmann nemi vurguland. Etkinlikleri, pek ok sivil gnllnn yan sra, akademisyen ve uzmanlarla birlikte yre halk ilgiyle izledi.

Somut Olmayan Kltrel Miras TKBnin Gndeminde

3-4-5 Ekim tarihlerinde yaplan Tarihi Kentler Birlii Kars bulumasnn nemli sonularndan biri, somut olmayan kltrel mirasn, ye belediyelerin gndemine girmesi oldu. gn sresince Kars ve evresindeki tarihi ve kltrel dokuyu inceleme frsat bulan TKB yeleri, somut olmayan kltrel miras hakknda, konu uzmanlarndan detayl bilgiler ald. TKB Meclisi, Kars Bulumasnn ardndan sonu bildirgesi yaymlad.
>> devam

Tarihi Yaplara Hayat Veren Bir Mimar:
Nvit Bayar

Anadolunun drt kesindeki tarihi yaplar, koruma gnlls mimarlarn izimleriyle hayat buluyor. EKL Vakfnn gnll mimarlarndan Nvit Bayar da yaplara hayat veren bu nemli isimlerden biri. Bayar, kltrel mirasmz yanstan ve yklmak zere olan sivil mimari rnekleri bata olmak zere birok tarihi yapnn aslna uygun ve geleneksel yntemlerle restore edilmesi iin emek veriyor.

Bat Karadeniz Havzas Kalknma Birlii Kuruldu

EKL Vakfnn nderliinde 2004 ylnda Safranboluda yaplan bir toplantyla ilk temelleri atlan Bat Karadeniz Havzas Kalknma Birlii resmi olarak kuruldu. Karabk l zel dare Binas l Genel Meclisi toplant salonunda yaplan geni katlml toplantya Karabk Valisi Nurullah akr bata olmak zere, EKL Vakf Bakan Prof. Dr. Metin Szen ve ilgili belediye bakanlar katld.

Bir Konan Restorasyon yks: stanbulluolu Kona

Getiimiz yzyln ikinci yarsnda, Anadoluda binlerce yllk kkl bir gelenein rn olan evlerimiz, acmasz bir savata yenik dtler. Duvarlarna, avlularna, bahelerine sinmi yaam izleri hi var olmamasna, gzlerimizin nnde bir bir yitip gittiler. Yaadmz tarihi ve kltrel servenin son tanklar olan tek tk birka konak ise bugn ayakta kalma sava veriyor. Bunlardan biri olan Malatyadaki stanbulluolu Kona, ansl rnekler arasnda yer alyor.

Eminn Bir Dnya Bakenti

Payitaht- Zemin Eminn Bir Dnya Bakenti isimli iki ciltten oluan kitap, EKL Bilgi-Belge Merkezindeki yerini ald. Eminn Belediyesi tarafndan yaynlanan kitap Prof. Dr. lber Ortayl, Prof. Dr. Vahtettin Engin ve Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafndan kaleme alnd. Kitap, Eminnnn Romann bakenti olma serveninin anlatlmasyla balyor.

www.cekulvakfi.org.tr Ekrem Tur Sokak, No:8, Beyolu 34435 stanbul
Tel: 0 212 249 64 64 |
[email protected]

Bu e-blten yeliinden kmak istiyorsanz, [email protected] adresine konusu "E-BULTEN IPTAL" olan bo bir eposta atnz.