E-Bülten, Sayý 16, Ekim 2008 

Aydýnoðullarý Beyliði, Küçük Menderes Havzasý
Gönüllülerini Bir Araya Getirdi

ÇEKÜL Vakfý’nýn koordinasyonunda hazýrlanan “Aydýnoðullarý Beyliði 700. Yýl Kutlamalarý” Birgi, Ödemiþ ve Tire’de düzenlenen etkinlikler dizisiyle gerçekleþti. Aydýnoðullarý Beyliði’nden Küçük Menderes Havza Birliði'ne ulaþan birliktelik ve ortaklýk duygularý yeniden canlandý. Kutlamalar çerçevesinde yapýlan kent gezileri ve panellerde, havza boyutunda kalkýnmanýn önemi vurgulandý. Etkinlikleri, pek çok sivil gönüllünün yaný sýra, akademisyen ve uzmanlarla birlikte yöre halký ilgiyle izledi.
>> devamý

Somut Olmayan Kültürel Miras TKB’nin Gündeminde

3-4-5 Ekim tarihlerinde yapýlan Tarihi Kentler Birliði Kars buluþmasý’nýn önemli sonuçlarýndan biri, somut olmayan kültürel mirasýn, üye belediyelerin gündemine girmesi oldu. Üç gün süresince Kars ve çevresindeki tarihi ve kültürel dokuyu inceleme fýrsatý bulan TKB üyeleri, somut olmayan kültürel miras hakkýnda, konu uzmanlarýndan detaylý bilgiler aldý. TKB Meclisi, Kars Buluþmasý’nýn ardýndan sonuç bildirgesi yayýmladý.
>> devamý

Tarihi Yapýlara Hayat Veren Bir Mimar:
Nüvit Bayar

Anadolu’nun dört köþesindeki tarihi yapýlar, koruma gönüllüsü mimarlarýn çizimleriyle hayat buluyor. ÇEKÜL Vakfý’nýn gönüllü mimarlarýndan Nüvit Bayar da yapýlara hayat veren bu önemli isimlerden biri. Bayar, kültürel mirasýmýzý yansýtan ve yýkýlmak üzere olan sivil mimari örnekleri baþta olmak üzere birçok tarihi yapýnýn aslýna uygun ve geleneksel yöntemlerle restore edilmesi için emek veriyor.
>> devamý

Batý Karadeniz Havzasý Kalkýnma Birliði Kuruldu
 

ÇEKÜL Vakfý’nýn önderliðinde 2004 yýlýnda Safranbolu’da yapýlan bir toplantýyla ilk temelleri atýlan “Batý Karadeniz Havzasý Kalkýnma Birliði” resmi olarak kuruldu. Karabük Ýl Özel Ýdare Binasý Ýl Genel Meclisi toplantý salonunda yapýlan geniþ katýlýmlý toplantýya Karabük Valisi Nurullah Çakýr baþta olmak üzere, ÇEKÜL Vakfý Baþkaný Prof. Dr. Metin Sözen ve ilgili belediye baþkanlarý katýldý.
>> devamý

Bir Konaðýn Restorasyon Öyküsü: Ýstanbulluoðlu Konaðý

Geçtiðimiz yüzyýlýn ikinci yarýsýnda, Anadolu’da binlerce yýllýk köklü bir geleneðin ürünü olan evlerimiz, acýmasýz bir savaþta yenik düþtüler. Duvarlarýna, avlularýna, bahçelerine sinmiþ yaþam izleri hiç var olmamýþçasýna, gözlerimizin önünde bir bir yitip gittiler. Yaþadýðýmýz tarihi ve kültürel serüvenin son tanýklarý olan tek tük birkaç konak ise bugün ayakta kalma savaþý veriyor. Bunlardan biri olan Malatya’daki Ýstanbulluoðlu Konaðý, þanslý örnekler arasýnda yer alýyor.
>> devamý

“Eminönü Bir Dünya Baþkenti”
 

“Payitaht-ý Zemin Eminönü Bir Dünya Baþkenti” isimli iki ciltten oluþan kitap, ÇEKÜL Bilgi-Belge Merkezi’ndeki yerini aldý. Eminönü Belediyesi tarafýndan yayýnlanan kitap Prof. Dr. Ýlber Ortaylý, Prof. Dr. Vahtettin Engin ve Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafýndan kaleme alýndý. Kitap, Eminönü’nün Roma’nýn baþkenti olma serüveninin anlatýlmasýyla baþlýyor.
>> devamý

 

www.cekulvakfi.org.tr Ekrem Tur Sokak, No:8, Beyoðlu 34435 Ýstanbul 
Tel: 0 212 249 64 64 |
[email protected]

Bu e-bülten üyeliðinden çýkmak istiyorsanýz, [email protected] adresine konusu "E-BULTEN IPTAL" olan boþ bir eposta atýnýz.