Pazar Pazar gezelim: Fatih Kadınlar Pazarı | ÇEKÜL | Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma

Pazar Pazar gezelim: Fatih Kadınlar Pazarı

Duyularımızla tanırız dünyayı. Yediğimize içtiğimize, soframızın tadına, tuzuna, biberine de duyular eşlik eder: Bakarız, koklarız, elleriz, tadarız, sesine kulak veririz. Domatesin kokusu, ekmeğin pişkinliği, iyi karpuzun tok sesi, şeftalinin dokunuşu belirler pazar davranışımızı… Peynirin meraklısı koyun mu, inek mi, yarı yağlı mı, tam yağlı mı olduğunu bir bakışta anlar. Elmanın ilk ısırığı dişlerimizde çatladı mı, biliriz buzhaneden değil bahçeden geldiğini. Tiryakisi, kahvenin kokusundan çekirdeğin ne kadar kavrulduğunu fark eder.

Tat duyumuz ile içinde yaşadığımız kültür arasında yakın bir bağ vardır. Damağımızın acı algısı örneğin, iklimin ve kültürün etkisiyle, genetik olarak anne babadan çocuğa geçer. Dünyanın doğu, hatta uzak doğusunda yaşayanlar, yaşam alanlarının iklimsel özelliklerinin bir armağanı olarak, baharata ve acıya eğilimli ve dayanıklıdırlar. Bir Hintlinin günlük mutfağında yer alan bol baharatlı ve biberli normal bir yemek, bir batılının damağında dayanılmaz bir acı algısı yaratabilir. Bu kültür farkıyla, annemizden, anneannemizden miras aldığımız kokuları, tatları, sesleri bulunca, yediğimizden içtiğimizden keyif alırız.

Yeme içme kültürü, beslenme bilgisinin beş duyuyla el ele yürüdüğü büyüleyici bir dünyadır. Mutfağın hüneri de, sofranın zevki de duyulardan başlar. Slow Food Yağmur Böreği eğitmenleri tarafından yürütülen ÇEKÜL Akademi’nin “Duyularla Yolculuk” programları, bilgilendirme ile zevkin el ele verdiği uygulamalı eğitimlerle, damak tadını tanımaya, besinler üzerinden bir farkındalık geliştirmeye, lezzetlerin ayırdına varmaya bir çağrı oluşturuyor.  

Program

09:00 – 09:30       Buluşma ve hareket (Taksim AKM önü)

09:30 – 10:00        ÇEKÜL Yol Atölyesi // Kültür ve kültürel miras, yaşam kültürü, koruma hakkında görüş alış verişi

10:00 – 11:00       Pazarın tarihçesi // Fatih, Bozdoğan Kemeri, yapıların geçmişleri

11:00 – 12:30       Kadınlar Pazarında dükkan ziyareti, ürünlerin hikayesi. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerine ait bıttım sabunundan kavun çekirdeğine, ateşte yakılarak temizlenmiş kelle paçadan peksimete, kurutma dolmalardan karakovan balına uzanan ürün tanıtımı.

12:30 – 14:00       Öğle yemeği ve yemek kültürü üzerinden sohbet (Şeref Büryan’da Siirt ve Bitlis yöresine ait Büryan kebap veya Sur Kebap’ta saç tavası, perde pilavı, kiteli ve dondurmalı irmik tatlısı)

14:00 – 14:30       Alışveriş için serbest zaman