Tokat, korumada bölge ölçeğini hedefliyor | ÇEKÜL

Tokat, korumada bölge ölçeğini hedefliyor

21.08.2014

Türkiye’nin tüm bölgelerinde son 15 yıldır önem kazanan, örnek proje ve uygulamalarla, hem somut hem de somut olmayan kültürel miras alanında yürütülen koruma hareketi, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, yerel araştırmacıların özverili yaklaşımlarıyla ivme kazanıyor.

Kent-havza-bölge ölçeğinde yayılan koruma hareketinde uygulanabilir, yoğun birikim ve tecrübenin olduğu bir hafıza oluşmaya başladı.

Tokat ve ilçeleri, Karadeniz’de bu hafızanın oluşmaya başladığı kentlerden. Artık yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kesimler kent içinde ve çevresinde atılacak her adımı, yörenin kalıcı değerlerine zarar vermeden nasıl planlanması gerektiğini düşünerek atıyor.

Bu bilinçle ilerleyen Tokat’ın yerel yöneticileri ve uzman kadrosu, dün ÇEKÜL Evi’nde yapılan Çarşamba Kent Toplantılarının konuğu oldu.

Tokat ve Niksar Belediyesi ile Valilik yetkilileri, planladıkları çalışmaları ayrı sunumlar eşliğinde, ÇEKÜL uzman heyeti ile paylaştı.

Toplantıya Tokat’tan katılanlar: Cevdet Can (Tokat Valisi), Eyüp Eroğlu (Tokat Belediye Başkanı), Özdilek Özcan (Niksar Belediye Başkanı), Hüseyin Şahin (Niksar Bld./ÇEKÜL Niksar Temsilcisi), Bekir Altındal (Başmüfettiş/Tapu ve Kadastro Müd.), Abdurrahman Akyüz (Tokat Kültür Turizm İl Md.), Hasan Erdem (Tokat Bld. /Kültür), Ali Uçar (Tokat Kültür Turizm Müd. Yrd.), Ekrem Anaç (Tokat Vakıflar Bölge Müdürü), Feriha Koç (Mimar/Çevre ve Şehircilik Bak./ÇEKÜL Tokat temsilcisi)

 ÇEKÜL uzman heyeti: Prof. Dr. Metin Sözen, Hasan Özgen, Dr. Asım Güzelbey, Zeynep Biçer, Alp Arısoy, Metin Keskin, Nüvit Bayar, Nadir Mutluer, Timur Çelik, Erden Güven, Namık Kemal Döleneken, Aydan Hacaloğlu

Toplantıda,  Tokat ve Niksar’ın bütününü etkileyecek istihdamdan altyapı projelerine, kültürel mirasının korunmasından turizm canlandırma projelerine, eğitim, rehabilitasyon, kent kimliği, kent mobilyaları, müzeler gibi geniş kapsamlı hazırlanan sunumlar izlendi. Bütüncül bakış açısıyla projelerin kesişme noktaları, kent kimliğine etkileri, halkın tüm sürece katılımının sağlanması, koruma amaçlı imar planlarının revizyonu, eski ve yeni kent dokusunu birbirine bağlayan akslar ve bölgesel yansımaları detaylarıyla ele alındı. ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği’nin birikim ve tecrübeleri paylaşıldı.

Havza boyutunda uzun yıllardır koruma hareketine emek veren Tokat ve ilçeleri, tüm bu süreçte bölgesel korumayı hedefliyor. Kent merkezi, ilçeler ve köylerde eş zamanlı yürütülecek tüm çalışmaların, Karadeniz’in diğer kentlerine yayılması ve “yarışan” değil “paylaşan” kentler kavramının bölgesel ölçekte algılanmasını planlıyor.