Tarihi Bir Kentin Yeniden Kurgulanması Deneyimi; Side Modeli | ÇEKÜL

Tarihi Bir Kentin Yeniden Kurgulanması Deneyimi; Side Modeli

31.10.2012

ÇEKÜL Akademi, “TKB Alanda Eğitim” programlarına devam ediyor. Bu kapsamda 17-19 Ekim 2012 tarihleri arasında, “Tarihi bir kentin yeniden kurgulanması deneyimi” başlıklı eğitimi Side’de gerçekleştirdi.

Eğitim programı, kültürel ve kentsel koruma alanında başarı ile yürütülmüş bir model olan Side üzerinden; tarihi bir kentte bütüncül koruma anlayışının, çağdaş gelişim süreciyle uyumlu bir şekilde uygulanmasına ve kent kimliğinin algılanır kılınmasına yönelik yöntem, araç ve tekniklerin tanınmasını amaçlıyordu. Bu doğrultuda ilk gün Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi Doç.Dr. Feriştah Alanyalı, Side Belediyesi İmar biriminde arkeolog olarak görev yapan Metin Caz, Side Belediyesi’nde başkan danışmanlığı, kültür, basın ve halkla ilişkiler sorumlusu olan Savaş Güvezne ve ÇEKÜL Vakfı’ndan Handan Dedehayır’ın konuşmacı olduğu sunumlar gerçekleştirildi.

Oturumda ilk sözü alan Doç.Dr. Feriştah Alanyalı, Side antik kentinin tarihsel süreç içinde gelişiminden, arkeolojik kazıların başlaması, turizm ve koruma süreci, kitle turizmi ve kültürel mirasın yok olma tehlikesine kadar uzanan süreç hakkında bilgiler verdi. Side’nin modern ve antik yerleşmeye ev sahipliği yapmasının hem yerel yönetim hem de akademisyenler için zor bir durum olduğunu, modern yerleşmelerin antik yerleşmeler için tehlike unsuru oluşturduğu, ancak gelinen noktada nasıl bir çözüm üretilebileceği hakkında detaylı bilgiler verdi.

Oturumun ikinci konuşmacısı Metin Caz, sokak sağlıklaştırma uygulamaları, plan ve imar çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Side’nin turizme olan yatkınlığının fark edilmesiyle ortaya çıkan ve bundan rant sağlamak isteyen kişiler tarafından yapılan kaçak yapılaşmalar ve bunların karşısında nasıl durduklarını, modern yerleşme ile tarihi bir kentin iç içe olmasının doğurduğu olumsuz sonuçları nasıl bertaraf etmeye çalıştıklarını aktardı.

Savaş Güvezne, tarihi kentlerde kültür organizasyonları, arşiv ve yayınlar hakkında bilgiler verirken, Side’nin “kalite” kavramını öncelikli olarak önemsediği ve yapılan işlerde halktan uzaklaşmadan, dışarıya doğru kent lansmanının yapılması gerektiğini bildirdi. Side serüveninin, başkan Kadir Uçar’la birlikte ve TKB Side buluşması ile ivme kazandığını, bölük pörçük olan düşüncelerin, bütünsel bir algıyla kavranarak çok önemli işlerin başarıldığına vurgu yaptı.  

ÇEKÜL Vakfı’ndan Handan Dedehayır ise genel bir değerlendirme yaparak karşılıklı soru ve cevaplarla ortak paylaşımlar elde edilmesini sağladı.

Eğitimin ikinci günü Doç. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı rehberliğinde alandaki uygulamaları yerinde inceleme gezisi yapıldı. Gezi kapsamında Antik Tiyatro, Tykhe Tapınağı, Side Müzesi, Apollon Tapınağı ve Side kent sokakları detaylı şekilde gezilerek, yapıların tarihçeleri, önemleri, restorasyon, konservasyon, rekonstrüksiyon çalışmaları hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Eğitimin son günü Antalya’daki YAPEX Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’nda, TKB Ödül Alan Aksaray, Birgi, Burdur, Bursa, Kula, Muğla Belediye Başkanlarının sunumuyla Tarihi Kentler Birliği’nden başarı öykülerinin aktarıldığı oturum gerçekleştirildi ve katılımcılara sertifikaları oturuma katılan belediye başkanları tarafından verildi.

ÇEKÜL Akademi’nin bu kez Side’de düzenlediği alan eğitimine Karadeniz Ereğli, Gülağaç, Taraklı, Selçuklu, Kalecik, Yeşilhisar, Küçükkuyu, Beyşehir, Sivas, Büyükçekmece, Kadınhanı, Eyüp, Silifke, Safranbolu, Arapgir, Talas, Bozöyük, İBB, Koyunabdal, Çamlıyayla, Akşehir, Gaziantep, Kalkan, Diyarbakır, Beyoğlu, Turgut, Bergama belediyelerinden çeşitli meslek gruplarının katıldı.