TARAKLI EVLERİNİ KÜLTÜR ELÇİLERİ KORUYACAK | ÇEKÜL

TARAKLI EVLERİNİ KÜLTÜR ELÇİLERİ KORUYACAK

24.11.2009

Yaşayan geleneksel sivil mimari dokusuyla en az Safranbolu kadar önemli olan Taraklı kenti, Kültür Elçileri’ne emanet. Atatürk İlköğretim Okulu’ndan 24 öğrenci ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi kültürel miras eğitim programını başarıyla tamamladı. 20-22 Kasım tarihlerinde Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen eğitim, Taraklı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Marmara bölgesini, Karadeniz bölgesine bağlayan geçiş noktasında olan Taraklı kentinin yerleşimi, 1289 yılına kadar dayanıyor. Yemyeşil doğası ve geleneksel sivil mimari dokusuyla üç bin kişinin yaşadığı bu kentte artık, kültürel ve doğal değerlerini öğrenen 24 Kültür Elçisi var.

Tahta kaşık imalatının neredeyse bütün köylerinde devam ettiği geleneksel el sanatı, sözlü anlatım örneği olan “yalaza” kültürü, buğdaydan yapılan uhut tatlısı ve tahta kaşıkla oynanan çiftetellisi gibi pek çok değerini yaşatmayı başarmış Taraklı, son yıllarda hızlanan restorasyon çalışmalarıyla tarihi evlerini de korumaya başladı.

Taraklı Kültür Elçileri eğitimde sivil mimari örneklerini inceleyerek özelliklerini öğrendi. Yerelde eğitimime destek veren Mimar Çetin Öztürk ve araştırmacı Fahri Tuna, mimari dokunun özellikleriyle birlikte kentteki yaşam kültürü hakkında bilgi verdi.

Doğal yaşam sunumu ise Orman İşletme Şefi Savaş Pehlivan eşliğinde gerçekleştirildi; ardından Karagöl Yaylası inceleme gezisi yapıldı. Gezi sırasında yaban domuzu sürüsü ve yayladaki keçi sürüsüyle karşılan öğrenciler, orman ve bitki varlıklarının yanı sıra yörede yaşayan hayvanlar hakkında bilgi edindi. Kültür Elçileri kayın, göknar, çam ve şimşir ağaçlarını inceleme fırsatı buldu.

Arkeolog Yeliz Kocayaz ise arkeoloji hakkında genel bilgiler verdi. Özellikle tarihi eser kaçakçılığı konusunu merakla dinleyen Kültür Elçileri, eserlerin müzede korunması gerektiğini söyleyerek Sakarya Arkeoloji Müzesini ziyaret etmek için Yeliz Kocayaz’dan destek istedi.

Taraklı Kaymakamı Mustafa Temiz, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman Kültür Elçileri’ni eğitim sırasında ziyaret etti. Rektör Durman, Kültür Elçileri’ni Sakarya Üniversitesi’ne davet etti.

Restoratör Sıtkı Buluntekin ise kent gezisine eşlik ederek, koruma çalışmaları ve Taraklı evleri hakkında bilgi verdi.  

Sertifika töreni ise velilerin de katılımıyla Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Törene Halk Eğitim Müdürü Adem Yazan, Belediye Fen İşleri Müdürü Şahin Akı ve meclis üyeleri ile Atatürk İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Musa Gürol katıldı. 

Taraklı Kültür Elçileri sertifikalarını alırken, Taraklı’nın kültürel ve doğal değerlerini koruyacaklarına söz verdi. 


Eğitim süresince yapılan seramik ve afiş çalışmaları sertifika töreninde sergilendi.